上星期鴨寮街買咗嘉沃一卡兩號中復!

上星期 喺鴨寮街廁所斜對面中年阿嬸嗰度, 買咗張 嘉沃一卡兩號$130。 諗住在香港中國銀行,用嚟申請支付寶微信支付 國內消費用!
直至昨日4月9號換領了回鄉證之後直接開卡, 根據說明步驟影相上傳實名認證 。 手機版面顯示完成!但係一直收不到訊息已通過驗證。 香港嘅電話號碼打唔通. 兩小時後我再重複做多一次說明步驟實名認證! 同第一次一樣冇收到任何信息,電話卡亦都未能使用。只係收到3 HK 訊號.
最後無計可思就 download咗聯通個apps! 進入apps裏面見到個人信息原來呢張卡係19年1月9號已經被人實名認證咗! 大陸嘅號碼顯示已“開通”. 所以我根本 唔可以再次實名登記! 到現在香港嘅號碼依然未開通!
真係唔明, 今年 一月有人開通呢張卡,中聯通咁快又將 呢個電話號碼 推出市場!!
兩個月前 朋友都係喺呢檔嘢買咗同樣 嘉沃卡之后返大陸成功開咗銀行戶口, 成功微信支付!
諗住朋友試過點知最後都中咗復!

顯示有50蚊值

證件號碼GJ???
大陸又冇英文字係前面..
香港又唔係...點實名都呢個證件號碼?

咪仲好,唔駛實名有得當鬼卡用,啱哂用黎偷跳

樓主話你朋友 "成功開到國內銀行戶口同微信支付". 以樓主現在的情況的確都可以做得到 (開國內銀行戶口及微信支付). 只係你而家開的話會有風險因為個號唔係你個名實名.  樓主會唔會試下問你朋友個號碼實名資料以作對比.

我無用過呢張卡所以對呢張卡詳情不太了解.

個人名係預付費用戶,斷估用到都唔長命。嘉沃有個v7,上去問下。用你個名實名,對嘉沃呢類艇仔公司味仲乾手淨腳,所以佢實同你搞返嘅

我覺得香港號照用, 玩完掉Q左佢, 唔好浪費精神去攪, 上開去國內, 先出過張大陸卡穩陣d......起碼係國內門市攪, 即刻試好晒.....用得先鬆人.......

即係國內人, 落到嚟, 多數都係去屈記和萬記買日常用品一樣, 有D保障

唔好嚇我啊...
我上個禮拜先買咗張 ... 但 未有時間去 開卡 / 開通 ....

回覆 1# dolphon88

唔使擔心
你還便要上去開銀行戶口
咪去福田聯通客服總台當面做實名
聯通鬆手好多 - 你有細卡在手
基本上一定得 (除非上手卡主做左d野被鎖號)

回覆 1# dolphon88

見你張卡餘額係50蚊,張卡應該仲未激活,啟用或實名後每月會扣6蚊来電顯示費,Ching有冇試過先打出電話激活張卡再去微信實名,看下會唔會成功。
    另外用户姓名係寫“預付費用户”同証件号號碼”GJ”,有可能係嘉沃開卡時嘅公司資料。

樓主話你朋友 "成功開到國內銀行戶口同微信支付". 以樓主現在的情況的確都可以做得到 (開國內銀行戶口及微 ...
edwardlee 發表於 2019-4-10 09:31

我絕對會擔心 開戶口 之後會承擔風險問題 .始終係他人實名登記.如果不幸出現問題,大陸絕對有理說不清的.
剛才問咗朋友佢check咗 apps入面有佢個真實中文名 同回鄉證號碼!