請問初出時自由鳥及club冧把

請問初出時拎咗免費嘅自由鳥及clubsim card,送data之後乜都冇做過,自由鳥嘅冧把是否已失效?而club sim重可以用返?謝謝幫忙!

另外,如果低data低通話分鐘(如每月500mb-1000mb data +100分鐘通話)上月費,有冇類似嘅平月費plan?謝謝幫忙!

via my mobile device

請問初出時拎咗免費嘅自由鳥及clubsim card,送data之後乜都冇做過,自由鳥嘅冧把是否已失效?而club sim重 ...
irhk 發表於 2019-7-21 16:41

好似一年冇用過會失效。
平價plan數碼通$28,唔可以過台,要新號碼

好似一年冇用過會失效。
平價plan數碼通$28,唔可以過台,要新號碼
b589530 發表於 2019-7-21 18:35

唔該曬師兄 謝謝解答

我有個club sim号 over 1年無用過,最近想用來買漫遊plan,問cs佢話唔得,但張sim我仲可以收sms

(1) 有少少嘢要更正:

雀:電話號碼會在2018年3月26日凍結,在同年4月26日失效。
Club Sim:開卡後有效期一年(365天),在卡到期前一天只要有任何消費,
都可以將號碼有效期延長一年。故此Club Sim已經取代了哈佬,成為養號神器。

(2) 平月費plan問題,樓主要堅持上台的話就要揀聯通積木PLAN,
網頁會引導樓主設計服務組合同報價。假設樓主:

(甲) 網上登記+兩年合約+信用卡自動轉帳 => 合約期內豁免每月隧道費。
(乙) 每月500分鐘通話:$11
(丙) 每月1.5GB數據:$38

每月總開支:$49

https://www.cuniq.com/hk/service ... xi-bundle-plan.html

優點:
(1) 上台用信用卡過數唔駛驚號碼過期失效。
(2) 無屎記咁衰,要逼人開新號碼先至有得平 (見#2),自己號碼可以MNP。

缺點:
(1) 聯通以頻密死台馳名於世。
(2) 聯通網絡是李+x,通話質素不嬲欠佳。
(3) 遠遠貴過用儲值卡,聯通都係貴,上台是傻的嗎。

由於樓主無表明自己手機是否雙卡及日常出入地區,
但無論雙卡與否,年卡理應平過上台。

我有個club sim号 over 1年無用過,最近想用來買漫遊plan,問cs佢話唔得,但張sim我仲可以收sms ...
card_captor 發表於 2019-7-21 20:51

(1) 有少少嘢要更正:

雀:電話號碼會在2018年3月26日凍結,在同年4月26日失效。
Club Sim:開卡後有效期 ...
TE7489 發表於 2019-7-22 10:37

謝謝兩位師兄解答指點!

我終於摷返啲 sim card, 如師兄所言, 啲自由鳥 已經失哂效, 但張club sim 仲可以上到網 ,我即刻買咗個28蚊通話分鐘, 再諗下 幫個號碼 轉去啲平月費 或者 年卡,聯通雖然平但真係唔敢喇。
因為個 Club sim號碼算幾好, 會取代  一張過咗期又用唔返嘅原生綠萬年卡俾老人家用。

謝謝兩位師兄解答指點!

我終於摷返啲 sim card, 如師兄所言, 啲自由鳥 已經失哂效, 但張club si ...
irhk 發表於 22/7/2019 14:58

ching 你張club sim超過 1年無買任何服務, 而家再買通話就OK???

因為我本身得1張club sim, 果日想買漫遊plan, 但cs話我張sim over 1年無用過, 買唔到plan, 所以我唔敢搏.
襯樓下csl. 未閂門就落去免費取了1張全新club sim

ching 你張club sim超過 1年無買任何服務, 而家再買通話就OK???

因為我本身得1張club sim, 果日想 ...
card_captor 發表於 2019-7-22 15:28

係啊,我先登入club sim app ,見重有3xxMB data(初初送用剩嘅),然後插卡試重可以上網,跟住响app買咗28蚊嘅通話分鐘,試咗打到電話。

可以考慮MO SIM, 有2GB+20GB社交數據同無限分鐘

(1) 我即刻買咗個28蚊通話分鐘,
(2) 再諗下 幫個號碼轉去啲平月費或者年卡irhk 發表於 2019-7-22 14:58

(1) 日後養號唔需要$28咁貴,除非你有實際用途,否則$8已經可以養一年。
(2) 長者用的話,建議轉回哈佬,MNP前最好先問清楚Club Sim可不可以直接MNP去哈佬。

至於朱生提及的毛台,仍然不及分拆兩張儲值卡使用划算。

建議你問返長者平日會否使用數據上網,與及所使用的手機型號是否雙卡雙待。

若是的話,建議主號MNP去哈佬,然後按照長者每月數據用量選購年卡。

留意萬年系並非你或長者的首選。