[操作疑難] 雙卡機(追台)

手機:SAMXUNG 雙卡機
SIM1:香港卡 (無漫遊)
SIM2:大陸卡

請問人在大陸(例如:廣州),如果不關掉SIM1,它是否會不斷追台,因而大量消耗電池?

手機:SAMXUNG 雙卡機
SIM1:香港卡 (無漫遊)
SIM2:大陸卡

請問人在大陸(例如:廣州),如果不關掉SIM1, ...
post 發表於 2019-7-30 22:08

應該唔關事。
呢個問題,我係直到目前都唔清楚原因所在。
只要進入大陸範圍,收大陸網絡訊號,部機啲電就會倒水咁倒。

呢個問題,即使唔係喺依家大Mon智能機年代,我都試過。
當年用Nokia 6220C,插住張聯通卡。係深圳過夜,瞓醒覺部機已經無晒電自己熄咗機。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

應該唔關事。
呢個問題,我係直到目前都唔清楚原因所在。
只要進入大陸範圍,收大陸網絡訊號,部機啲電就 ...
mdws2002 發表於 2019-7-31 01:03

會唔會無熄 Google Services 引致不斷用長城 network 做同步而消耗電量?

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

係鄉下D收得唔好既地方係會不斷搵信號.電去得好快
但係廣州深圳呢D地方唔似會收得唔好

會唔會無熄 Google Services 引致不斷用長城 network 做同步而消耗電量?  

via HKEPC IR Pro 3.5 ...
Energizer 發表於 2019-7-31 01:06

呢個可能性高

1. 我而家上到去,手機電台唔揀 auto, 過關後手動 search  lock死 (為免返香港唔記得熄聯通號時都無咁易被扣 $5)

2. 我上大陸部手機已熄 google sync/backup d 選擇,或者只容許在 wifi 下進行,去電都係感覺比在香港時快,不過無純中國 ROM 同款手機在手,無得認真比較。

* 小米可以由香港 ROM flash 去國內 ROM 嗎?

3. 雙4G機,感覺聯通cn 4G 食電過 cmcc 4G

3/4G 機..副卡3G, 接收係差好多而可能食電d,我副卡而家通常set 2G。

有無試過喺設定內 off 咗 sim1?

有無試過喺設定內 off 咗 sim1?
madmacuser 發表於 2019-7-31 09:09

謝謝各位回覆。

手機使用人是一名長者,不懂得設定內關掉SIM1,又不懂用充電寶充電,所以擔心會否SIM1不斷追台(因為無大陸漫遊),令電池很快無電。