係,但如果個供應該無妥善方法處理呢類情況。佢哋自己都收唔到錢。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1 ...
ntony 發表於 2019-8-2 14:36

點會無處理方法, 合同應該寫晒 breach contract 的罰款係乜野. 來來去去都係固定罰金或餘下月費或2者大果個數. 咁當然你可以一走了之啦. 反正你都移民. 咁呢個 bad debt 咪電訊商食左佢.

可能我誤會你個意思係 "唔好理個合約". 咁請問一下 "唔好理個NO" 是指應該點做 ? 當無野發生咁拍拍羅友移 ...
edwardlee 發表於 2019-8-2 16:38

咪俾到完約lor, 將sim card 借俾家人/ 朋友用,當spare sim 幫補下月尾data. 都移民,個number 都唔會點用la.

樓主幾時走,張約幾時完,等人幫你計下條數

點會無處理方法, 合同應該寫晒 breach contract 的罰款係乜野. 來來去去都係固定罰金或餘下月費或2者大果 ...
edwardlee 發表於 2019-8-2 16:43

好少錢啫。幾舊水。清咗佢轉去儲值咭,開機漫游收到廣告電話都唔洗驚收到驚嚇帳單。
漫游中,就算飛咗去留言信箱都係照收漫游分鐘價錢。我試過俾PK廣告打咗入去留言信箱,收咗我十分鐘,好無辜又無仇報。

樓主幾時走,張約幾時完,等人幫你計下條數
Wrist 發表於 2019-8-2 17:02

去HKBN門市計咗了,$827可以就夠。重有15個月約。好彩我個plan夠平。

咪俾到完約lor, 將sim card 借俾家人/ 朋友用,當spare sim 幫補下月尾data. 都移民,個number 都唔會點 ...
luksam 發表於 2019-8-2 17:00

屋企人用好少data,兼且佢爆咗都係用FUP速度,咁慢佢又頂得緊㗎喎。
唔攪咁多,我方便自己收SMS OTP同有乜緊要事可以接電話。轉去Hello咭,定期搵家人朋友買增值咭就OK。

去HKBN門市計咗了,$827可以就夠。重有15個月約。好彩我個plan夠平。
ntony 發表於 2019-8-2 18:41

你要sure 係唔聲唔聲帶走number後係收$827 罰款?
$827 可能係幫你終止合約唔帶走number的罰金.
如果你帶走number後先同佢傾罰金, 通常係佢咬住你收maximun ., 仲要係 (正價 + 18行政費) x 餘下期數

$827係清晒剩下合約嘅錢。可以直接去其他台開張儲值咭MNP過去,HKBN到時會向我收返呢$827。

有部份情況下係唔算破壞合約嘅,要睇返份合約。如果我唔理,走咗去。佢$1都收唔返。 ...
ntony 發表於 2019-8-2 13:15

係,不過佢會出court order,除非你唔返香港,否則你下次入境香港就知,重要連本帶利還。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

係,不過佢會出court order,除非你唔返香港,否則你下次入境香港就知,重要連本帶利還。

(由 HKEPC And ...
new68u 發表於 2019-8-2 20:33

應該無咁易。同埋民事應該會申請強制清人哋盤。唔會通輯到人。但應該可以唔俾佢再出境。