唔該晒師兄!請問呢度係唔係有Club SIM討論?

睇完Club Sim website個介紹,佢好似要每日俾錢先有漫游 ...
ntony 發表於 2019-8-4 02:20

一年最平只需要消費8蚊,包你可以一定漫遊到收到sms,仲想點?
去相關post望望啦,其實唔知你去睇咩website, 要比38蚊一日咁攪笑

回覆 40# ntony
我相信閣下並不了解“漫遊”的本質和實際運作,可能只聽過一些使用者或電訊公司職員的非常簡單和粗疏的介紹。
其實“漫遊”要分開三方面,第一是網絡,要成功有“漫遊”,有必須有網絡。到了外國後,一張香港的sim卡,當地人不會認識,憑什麼可以上到外國電訊公司的網絡?這就要靠香港電訊公司和當地電訊公司達成一個協議,可以讓外國公司認出香港的sim卡,將這些sim卡通過他們的流動網絡和光纖海底網絡,引導返香港,從而可以獲得香港原有的服務。這就是“漫遊”,一般情況來說,單是認識及登入外國流動網絡,未必需要付費。
其次,香港原有的服務要申展到外國,就要收取額外的服務費,這部份就是電訊公司所提供的收費服務,主要是上網和通話。而收取sms本身在香港已是免費服務,同樣申展到外國漫遊時也是免費服務,所以只要能接上當地流動網絡,就算未有漫遊上網或通話,都可以收到香港的sms。當然,要發出sms,如何在香港一樣,就要收費。
而漫遊上網或通話才是電訊公司主要的漫遊收費項目,但注意,這兩個項目是分開計,各有各收費,而某些電訊商亦未必能同時提供服務,尤其是漫遊通話,例如club sim或 birdie都沒有漫遊通話,香港朋友是不能打香港的電話給你。所以對於這類公司來說,剩下來只有漫遊上網服務,Club Sim每日$15~98漫遊上網,有500Mb fup。而如果你想上網同時又收到香港電話,這就不適合了。
至於Club Sim $38一日的服務,是指歐洲(Zone C)的漫遊上網服務,但正如上述,只是上網,沒有通話,但如果只是收sms,原則上不需要付費。你自己考慮是否適合。

一年最平只需要消費8蚊,包你可以一定漫遊到收到sms,仲想點?
去相關post望望啦,其實唔知你去睇咩websit ...
NeTZoO 發表於 2019-8-4 03:13

我起呢度睇:

https://www.clubsim.com.hk/clsecomm/selection

回覆 42# csuse123

好詳盡,唔該晒師兄/姐!

另外我重想問,如果我要起香港接收同聽電話,係唔係都要每月俾$28先可以用Club Sim聽電話?

我起呢度睇:
ntony 發表於 2019-8-4 11:28

你上面個網頁係買plan 既價錢,買日本都係15蚊,買完唔用都可當養卡都得
唔駛話每日要用38蚊

Club sim 係收sms 免費,如果香港需要打電話就要28蚊/月

你上面個網頁係買plan 既價錢,買日本都係15蚊,買完唔用都可當養卡都得
唔駛話每日要用38蚊

Club sim 係 ...
NeTZoO 發表於 2019-8-4 11:38

唔該晒師兄!
想問清楚少少。係唔係我返到香港接call都要俾$28先可以接到來電?

唔該晒師兄!
想問清楚少少。係唔係我返到香港接call都要俾$28先可以接到來電? ...
ntony 發表於 2019-8-4 12:00

其實如果你所謂移民,係會番hk可能一年幾次ge話 ~ 不如轉hello 果d ,怕煩轉中移咪算... 一年先100 跟手番來上網打電話用番佢....

如果Club Sim要俾$28先收到電話,我諗我會轉Hello。
再搭國際飛線漫遊,例如信京。咁我可以起當地隨時聽返香港電話。價錢大約每分鐘$3。唔算平(聽漫游來講,都算好平),但有數得計。

回覆 44# ntony
用club sim不論打、聽電話或飛線,都要收月費$28,就算用一日都要收,否則電話是不通的。sms則可以免費收到。

回覆  ntony
用club sim不論打、聽電話或飛線,都要收月費$28,就算用一日都要收,否則電話是不通的。sms ...
csuse123 發表於 2019-8-4 13:35

Thank you!