[操作疑難] 請問移民係唔係可以申請電話號碼MNP去儲值咭?

用緊HKBN,合約未到期,起碼有一年剩。請問係唔係可以證明自己要移民,然後中止合約並且MNP?

除了死亡外,並無其他理由可接受而終止合約,無賴行為除外。
所以必須當燬約處理,依合約作出賠償。
另外,一般上台手機號碼都可mnp去儲值卡。

Lol 移民就唔好理個number la.

Lol 移民就唔好理個number la.
luksam 發表於 2019-8-2 10:54

咁樣好不免責任喎. 加上個號可能用左好耐或有掛上銀行個 OTP verification 的話. 唔係話停就停.

除了死亡外,並無其他理由可接受而終止合約,無賴行為除外。
所以必須當燬約處理,依合約作出賠償。
另外, ...
csuse123 發表於 2019-8-2 09:57

咁我諗要賠錢停約。因為我無理由一年後因為要就個電話合約而返來遞cut form。

咁樣好不免責任喎. 加上個號可能用左好耐或有掛上銀行個 OTP verification 的話. 唔係話停就停. ...
edwardlee 發表於 2019-8-2 11:01

無錯!責任上要處理。而且好多嘢連住個號碼,唔係話可以一停就乜都停得晒。

咁我諗要賠錢停約。因為我無理由一年後因為要就個電話合約而返來遞cut form。 ...
ntony 發表於 2019-8-2 11:21

雖然做宣誓都未必被 HKBN 接納,儘管試下同 HKBN 高級啲既職員傾下有冇得酌情處理合約事宜,例如賠少啲以獲取提早解約。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

會唔會又或者可以提早申請定,唔自動續約,同埋夠期直接中止服務。

破壞合約,應該賠償

via HKEPC Reader for Android

破壞合約,應該賠償

via HKEPC Reader for Android
youhello507 發表於 2019-8-2 13:10

有部份情況下係唔算破壞合約嘅,要睇返份合約。如果我唔理,走咗去。佢$1都收唔返。