[操作疑難] ClubSim 增值係咪必須部手機插咗ClubSim

因為到外地工作兩年,但又想保留香港電話號碼,因為間中會返香港,所以 MNP 用ClubSim ,諗住返香港時增值使用。
1.   想問係咪必須要部手機插住張ClubSim,再用 App 先可以增值?
2.   我現在部手機無插張 ClubSim,個 App 叫我登記再選要買實體Sim 咭抑或 eSim,其實我已有一張實體Sim 咭,我現在應該點做?
3.   我在外地移走當地 Sim 咭後,我部手機無網絡上唔到網,插張 ClubSim 都無用,點增值?

club sim 加錢唔關sim卡事,你信用卡入完錢再個別sim卡加咩服務

另外,你張,sim無訊號,一係已失效一係部手機用唔到張sim,
有cing 講clubsim 就算無買 plan去到外國一樣可經apps上網買plan

其實你入個apps 登記左張club sim 未架?

因為到外地工作兩年,但又想保留香港電話號碼,因為間中會返香港,所以 MNP 用ClubSim ,諗住返香港時增值使 ...
natnat06 發表於 2019-8-31 19:08

1. no

2. 如何啟動及操作Club Sim

問:如何申請及啟動Club Sim?

啟動Club Sim服務好簡單,詳情可以睇睇短片:https://goo.gl/VKDqhu

步驟1:喺App Store 或Google Play下載及安裝「Club Sim」App (應用程式) (或更新至最新版本)。

步驟2:登入你嘅The Club帳戶。未登記成為The Club會員?立即按「註冊 / 新加入Club Sim」登記返啦!

步驟3:註冊成功及登入之後,按Club Sim App主頁右上角嘅 “+”號,掃一掃Club Sim卡套上嘅QR code,確認後就啟動到Club Sim啦!如果你收到張Club Sim卡套上只有電話號碼無QR code,咁輸入電話號碼就可以啟動啦!

步驟4:The Club嘅藍級會員,記得提供有效身份證明文件同地址證明做返個身份認證啦!

服務組合將於成功啟動Club Sim後約4小時內生效。成功啟動服務後,Club Sim App嘅個人檔案就會顯示到你嘅服務組合詳情。

3. 係外地,就用你當地張可上網卡入 club sim apps 向你個 club sim 號碼 買你需要的計劃,你可以臨翻嚟香港前一日買定
係香港你無得上網,你就要搵 免費 WiFi, 你一定要有網上先可以係 club sim apps 入面買計劃。

用ClubSim並不是增值,而是買服務,吐需要什麼服務就買什麼,服務包括
數據
通話
漫遊
……等,遂樣計錢。
MNP去ClubSim 要去csl門市辦理轉台,到時會得到一張ClubSim 白卡,費用全免,亦不需要自己另外買一張club sim。轉台當日大約十時左右,插白卡入手機,看看有沒有訊號,如沒有,用其他方法上網開ClubSim App,如果成功轉台,App會顯示有這個電話號碼,選取這號碼,就可以見到有關服務。這時嘗試打一個電話出去(mnp送一個月通話),就成功開卡。
你現在有一張ClubSim ,是已經配有電話號碼,不能用來MNP, 如果將這卡加入ClubSim App內,就可以見到電話號碼,打一個電話就可成功啟動,App亦會顯示有關服務,情況與mnp差不多,差別在電話號碼是預先分配還是mnp過來。
去到外國,兩張卡基本服務是相同,插卡入手機,會有漫遊訊號,亦會收到短訊通知叫你買或開啟漫遊,如未買漫遊服務可以開App即時買即時用,之後就可以漫遊上網。不買漫遊就當然不能上網,但卡保持在這狀態則可以免費繼續收到香港發出的短訊。
以上就是使用club sim的方法,包括mnp及漫遊。

搭單問下,如果一年後停止服務,可唔可以重開?

回復 5 #彬彬

tired okay

via HKEPC Reader for Android

搭單問下,如果一年後停止服務,可唔可以重開?
彬彬 發表於 2019-8-31 21:35

暫時好似未見有人report真係會停,我就等緊有張卡過一年,到時睇下係咪會停先