問大陸電話

中移動上台果d,大陸電話號碼能搏定支付寶,wechat,大眾點評果D嗎?

中移動上台果d,大陸電話號碼能搏定支付寶,wechat,大眾點評果D嗎?
nisden 發表於 2019-9-4 00:13

香港中移動提供的國內副號可以搏定支付寶,wechat,大眾點評. 但不能搏定12306.

分別係只能支持 "收認証碼" 的服務. 不支持要先發 sms 去指定電話的服務. 因為香港中移動的國內副號不能作為 sms 顯示號碼.

香港聯通可在大陸做雙向認證(SEND SMS必須在大陸)

香港聯通可在大陸做雙向認證(SEND SMS必須在大陸)
k20031102 發表於 2019-9-4 15:43

香港聯通在香港都可以做到雙向認證. 我用其儲值卡試過. 不過樓主係問 "香港移動" 並非 "香港聯通"

可以,唔只CMHK,3都有副號,19蚊/月

可以,唔只CMHK,3都有副號,19蚊/月
青島 發表於 2019-9-6 04:20

3個副號算吧啦,係大陸聽電話收標準漫遊收費好貴,仲要打唔到電話
要你每月加多四十幾先比你平啲打/聽電話

香港聯通在香港都可以做到雙向認證. 我用其儲值卡試過. 不過樓主係問 "香港移動" 並非 "香港聯通" :redfa ...
edwardlee 發表於 2019-9-5 12:18

師兄、請問你用邊張 中國聯通儲值卡試啊?

師兄、請問你用邊張 中國聯通儲值卡試啊?
quezon 發表於 2019-9-10 11:53

我是用香港聯通出的如意中港通普通版

3個副號算吧啦,係大陸聽電話收標準漫遊收費好貴,仲要打唔到電話
要你每月加多四十幾先比你平啲打/聽電話 ...
k20031102 發表於 2019-9-6 10:29

我自已就好少打電話,9成9都係用wechat call