依家某d飛機除咗wifi仲可以用埋cellular上網……

說穿了就是裝個微基站係部機度,最終同wifi一樣經衛星訊號出街,當然網速不能同地面比較,但啱啱實試咗係一樣可以hotspot形式分享數據連線,若果淨係whatsapp同email嘅話可以幾條友分擔上網費用咁又唔係太貴,至少成程機唔駛與世隔絶

以前搭飛機會被要求熄電話 而家仲可以漫遊咁勁

飛機入面的付費WIFI好似好貴,而且唔係無限?
應該個 data speed 唔能夠 support 到全程機都開住 flightradar24 睇下自己飛到邊? (雖然飛機上都有 screen 睇)...

以前搭飛機會被要求熄電話 而家仲可以漫遊咁勁
shumshum 發表於 27-9-2019 11:48

連藍芽都得添,啱曬依家咁多機無3.5mm頭

應該個 data speed 唔能夠 support 到全程機都開住 flightrad ...
stycat5 發表於 2019-9-27 11:52

好似有D 公司平左, 一個價全程計. 短程百零咁

應該個 data speed 唔能夠 support 到全程機都開住 flightrad ...
stycat5 發表於 27-9-2019 11:52

以呢期某間鍾意炒人嘅航空公司為例全程WiFi廿蚊美金,不過就無限數據量,佢計法係以account based計,你可以switch唔同device上網,總之就anytime single device,而cellular day pass就睇返你間網絡商點收法,以黃色為主色嘅台為例就24小時500MB後限速256kb唔駛一舊水港紙,但兩邊都唔可以video streaming

用WIFI 分發簡單又平好多.

成日講wifi wifi, 如果係咁,你係香港用街既WiFi 都得啦!cell可以打出入電話同sms,明無?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

以呢期某間鍾意炒人嘅航空公司為例全程WiFi廿蚊美金,不過就無限數據量,佢計法係以account based計,你 ...
stephenlau 發表於 2019-9-27 12:46

仲好似唔畀用voice call 例如w/a call / skype