商業寬頻請教

最近公司的Fix IP俾大陸無差別BanQ咗,搞到幾乎咩大陸網站都上唔到。同ISP HKBN尋求解決方法,死咬住要畀$800手續費先可以轉IP,否則無辦法,但問題係就算你畀咗800蚊之後,可以再用幾耐,都係閣下自理,佢哋係唔會負責嘅。應該佢哋喺睇死我哋仲有年幾合約綁住,咬佢唔入。各位師兄,有咩建議可以協助解決呢個問題?

fixed ip 係有呢個問題,無得解決

話明fix左,就唔會成日轉

fixed ip 係有呢個問題,無得解決

話明fix左,就唔會成日轉
冷 發表於 2019-9-27 15:19

咁fixed IP 風險都好大喎,特別喺遇到大陸咁瘋狂嘅時候。  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

咁fixed IP 風險都好大喎,特別喺遇到大陸咁瘋狂嘅時候。   

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Androi ...
Dannie 發表於 2019-9-27 15:22

有錢做法比錢,加夠128粒ip
無錢做法轉plan

無錢做法轉plan
冷 發表於 2019-9-27 15:27

依家話加錢轉浮動IP plan都唔畀,除非升級做8條IP嗰啲多IP plan喇。最慘公司喺無需要用到fixed ip,無用IP cam,各類server之類。

申請多條浮動IP上網, 應該比你轉8 IP平, 申請另一間ISP, 有事仲可以failover

無錢做法轉plan
冷 發表於 2019-9-27 15:27

如果係成組IP Block又會點

樓主,你肯定無差別?
如果唔係,你唔攪掂個原頭,你轉幾多ip一樣結果