數據漫遊是否一定分享唔到俾其他裝置?

出外旅行,多數買數據漫遊 prepaid SIM卡,貪平。

但出差,發現,用數據漫遊卡,Android 手機容許data roaming後,
-hotspot 分享唔到數據俾副機(副機用WiFi 連到主機 hotspot AP,但連唔上 internet)
-USB tethering 俾 notebook 又分享唔到手機數據俾 notebook
-好似所有 WiFi 旦都冇 "容許data roaming" 這選項

是否數據漫遊一定分享唔到俾其他裝置?

試過Travel Club SIM 分享到喎。仲有其他試過都得。例如香港中聯通嗰啲。印象中未試過有卡分享唔到。

via HKEPC Reader for Android

可以,我用緊3台個個月有1GB三地DATA送,可以分比人,
上次個FRD睇FB,用左我唔少DATA

出外旅行,多數買數據漫遊 prepaid SIM卡,貪平。

但出差,發現,用數據漫遊卡,Android 手機容許data roa ...
Joe_Black 發表於 2019-10-10 23:27

唔講咩卡,又要估......
咁多隻卡,實有一張得既,除非你唔識set既者

至於所有蛋無roaming選項?你試左幾多隻型號 /牌子,所有?

回覆 5# NeTZoO

只是計2019,我去了台灣1次、中東2次,歐洲幾次,包括慕尼黑、華沙、盧布爾雅.... 多處地方
買過嘅卡多到我唔記得。其中部份係呢d:

我記得嘅係,全部漫遊卡不可分享數據。
可能又係手機缺陷。我個部係 LG V20。本地 SIM 在本地 share 俾副機及notebook 無問題。
用中移動廣州從化卡,在內地分享數據也沒問題。

WiFi旦我說我用過邊隻又如何,你唔會咁啱有。
我用過 華為 ES5151Alcatel Y855,都係冇 data roaming 選項

不如你講下邊款有仲好,對不對?
反正現在想知邊款可以漫遊下分享數據,唔係要知邊款唔得。對不?

回覆  NeTZoO

只是計2019,我去了台灣1次、中東2次,歐洲幾次,包括慕尼黑、華沙、盧布爾雅.... 多處地方 ...
Joe_Black 發表於 2019-10-11 01:38

睇上面D咭就咁睇AIS 張卡已經可以share到了,華為蛋就更加未聽過無roaming setting(除非有SIM LOCK)
有無用過佢HI link apps?

我本身有華為蛋 E589,E5776,E5770
ZTE  MF903
仲有幾款華為 4G router B315,B525 都有roaming setting

講真大路卡,你呢度頭版討論都張張可以share咁制,
見你用台灣本地卡就更加唔需要roaming setting啦,不過你用XX天下/開心卡就直昇機......,唔夠用答唔到你了

簡單一問:知唔知咩係--APN ?

我用這款M7300,有data roaming:

router

roaming

回覆  NeTZoO

只是計2019,我去了台灣1次、中東2次,歐洲幾次,包括慕尼黑、華沙、盧布爾雅.... 多處地方 ...
Joe_Black 發表於 2019-10-11 01:38

Alcatel Y855 可以選roaming

”Connection Mode”項目可設定"Manual"手動開啟連線或是"Automatic"開機即連線,下方方框打勾表示即使漫遊中仍自動連線,使用時須特別注意,避免漫遊造成額外網路連線費用

比心機google 下,網上會有好多答案。

參考:

https://wolflsi.pixnet.net/blog/ ... E%E9%96%8B%E7%AE%B1