數據漫遊是否一定分享唔到俾其他裝置?

出外旅行,多數買數據漫遊 prepaid SIM卡,貪平。

但出差,發現,用數據漫遊卡,Android 手機容許data roaming後,
-hotspot 分享唔到數據俾副機(副機用WiFi 連到主機 hotspot AP,但連唔上 internet)
-USB tethering 俾 notebook 又分享唔到手機數據俾 notebook
-好似所有 WiFi 旦都冇 "容許data roaming" 這選項

是否數據漫遊一定分享唔到俾其他裝置?

試過Travel Club SIM 分享到喎。仲有其他試過都得。例如香港中聯通嗰啲。印象中未試過有卡分享唔到。

via HKEPC Reader for Android

街買旅遊 SIM (其實係 3HK 的) 去日本漫遊, 都可以用 WIFI 蛋分享比好多部電話 ....

可以,我用緊3台個個月有1GB三地DATA送,可以分比人,
上次個FRD睇FB,用左我唔少DATA

出外旅行,多數買數據漫遊 prepaid SIM卡,貪平。

但出差,發現,用數據漫遊卡,Android 手機容許data roa ...
Joe_Black 發表於 2019-10-10 23:27

唔講咩卡,又要估......
咁多隻卡,實有一張得既,除非你唔識set既者

至於所有蛋無roaming選項?你試左幾多隻型號 /牌子,所有?

回覆 5# NeTZoO

只是計2019,我去了台灣1次、中東2次,歐洲幾次,包括慕尼黑、華沙、盧布爾雅.... 多處地方
買過嘅卡多到我唔記得。其中部份係呢d:

我記得嘅係,全部漫遊卡不可分享數據。
可能又係手機缺陷。我個部係 LG V20。本地 SIM 在本地 share 俾副機及notebook 無問題。
用中移動廣州從化卡,在內地分享數據也沒問題。

WiFi旦我說我用過邊隻又如何,你唔會咁啱有。
我用過 華為 ES5151Alcatel Y855,都係冇 data roaming 選項

不如你講下邊款有仲好,對不對?
反正現在想知邊款可以漫遊下分享數據,唔係要知邊款唔得。對不?

好明顯有人唔識用

回覆  NeTZoO

只是計2019,我去了台灣1次、中東2次,歐洲幾次,包括慕尼黑、華沙、盧布爾雅.... 多處地方 ...
Joe_Black 發表於 2019-10-11 01:38

睇上面D咭就咁睇AIS 張卡已經可以share到了,華為蛋就更加未聽過無roaming setting(除非有SIM LOCK)
有無用過佢HI link apps?

我本身有華為蛋 E589,E5776,E5770
ZTE  MF903
仲有幾款華為 4G router B315,B525 都有roaming setting

講真大路卡,你呢度頭版討論都張張可以share咁制,
見你用台灣本地卡就更加唔需要roaming setting啦,不過你用XX天下/開心卡就直昇機......,唔夠用答唔到你了

簡單一問:知唔知咩係--APN ?

我用這款M7300,有data roaming:

router

5 天前 10:35

roaming

5 天前 10:35

回覆  NeTZoO

只是計2019,我去了台灣1次、中東2次,歐洲幾次,包括慕尼黑、華沙、盧布爾雅.... 多處地方 ...
Joe_Black 發表於 2019-10-11 01:38

Alcatel Y855 可以選roaming

”Connection Mode”項目可設定"Manual"手動開啟連線或是"Automatic"開機即連線,下方方框打勾表示即使漫遊中仍自動連線,使用時須特別注意,避免漫遊造成額外網路連線費用

5 天前 10:58

比心機google 下,網上會有好多答案。

參考:

https://wolflsi.pixnet.net/blog/ ... E%E9%96%8B%E7%AE%B1