CSL 家庭 plan 就完約, 想轉台 / 儲值卡

本人用緊 CSL 家庭 plan (10GB / 4 SIMS), 下個月完約, 睇下大家有冇建議點樣玩儲值卡?

4 張卡用途如下:
1. 本人主卡, 高用量 (一個月 7-8GB), 會搭長途車, 會搭九巴但甚少用佢個 Wifi (因為太慢),
但通話唔多 (一個月 100-200 分鐘), 插 Samsung 雙卡機
2. 本人副卡 (工作用), 中低用量 (一個月 1GB 鬆 D), 搭車 / 在街比較少用, 通話約幾百分鐘,
插 iPhone 單卡機
3. 阿媽用, 低用量 (<200MB , 因屋企同公司有 Wifi), 通話約 100-200 分鐘, 插 iPhone 單卡機
4. 插 iPad, 一個月幾百 MB, 但因為可用年卡及可不用保留號碼, 所以唔洗理

另手上有兩張黃萬, 兩張都尚餘十幾 GB, 一張本身插自己部 Samsung 機, 一張 spare 諗住俾
iPad 用 (用 $20 增值大法續期), 又有兩張 Club SIM 不過冇乜 data 在手, 可以唔理

要求:
1. 卡 1, 2, 3 要 keep number, 要有漫遊 (至少收倒短訊, 冇 data 唔緊要)
2. 卡 1 不要飛線 (唔插落部機), 因要收銀行驗證短訊, 最好唔用 3 台 (同黃萬唔同台)
3. 卡 2, 3 插單卡機, 不要飛線去另一張卡
4. 唔用 CMHK 網絡
5. 最好留一張用 CSL 網絡以方便用 free Wifi

如果咁樣配搭, 各位點睇?
1. 轉 Smartone 儲值卡過冷河, 用黃萬上網, 直至手上黃萬用盡 data 才重新上台 / 再買過張
黃萬或 Smartone 激卡
2. 轉 Club SIM 開無限通話 plan, 首次買 6GB data, 之後每三個月買 1GB 或 2GB, 咁一年
大約有 10GB data (萬能卡通話分鐘未必夠一年用, 同埋如果將來轉另一 team, 通話分鐘
可能會倍增。還是用 MO $68 plan? 數據主要用在 whatsapp
3. 轉 CSL 全功能 開年 plan, 但 CSL 可否直接由月費轉儲值卡? 否則又要轉 Smartone 過冷河。
唔太想用 IMC 因冇漫遊, 又唔太想直接去食蕉轉萬能
4. 唔需要理, 用埋張黃萬先算 (夠用一年)

謝謝

首先問,你地/你自己覺得用 csl 好唔好,繼續用 csl 的卡 OK?
另外,限速(3.6 or 21)夠唔夠你用?
如果 1 2 3 卡全部轉去 hemat or hello, 三張卡的錢可以互射,伯有的卡用量低,儲值太多可以射畀 1 2 卡用,怎麽樣?

via HKEPC Reader for Android

首先問,你地/你自己覺得用 csl 好唔好,繼續用 csl 的卡 OK?
另外,限速(3.6)夠唔夠你用?
如果 1 2 3  ...
c14101 發表於 2019-10-15 23:59

CSL 我覺得如同垃圾, 人多收唔倒, 隧道收唔倒, 還好本身少搭地鐵市區線, 所以唔一定要用
數碼通。

2, 3 呢兩張可繼續用 CSL, 反正 2 呢張 公司有 D 死位係咩台都收唔倒, 要用 Wifi Call 甚至
Whatsapp Call, 反而 1 我就傾向用 Smartone, 不過用住 CSL 都冇所謂 (因為有 3 台 backup)
速度方面, 三張卡有 2mbps 以上已 OK, 唔係慢到落 384kbps 都可以

CSL 我覺得如同垃圾, 人多收唔倒, 隧道收唔倒, 還好本身少搭地鐵市區線, 所以唔一定要用
數碼通。

2, 3  ...
chan6723 發表於 2019-10-16 00:03

咁好簡單,1 去雀,2 3 去 hemat or hello

咁好簡單,1 去雀,2 3 去 hemat or hello

c14101 發表於 2019-10-16 00:07

我又咁睇

1 去雀,但因為有 3 黃萬 backup,變左每個月至少要用 $48 但只得 500MB, 再上就已經 $90 / 5GB, 會唔會用儲值卡 keep number 仲化算?

3 去 hehe / haha, 但以家母嘅低用量,話 $8 / 1GB ($198 / 20GB) 但只得 90 日又好似唔抵,轉萬能 / 支爆 $198 (呢張可接受用支爆) 甚至 CSL 全功能 開年 plan 好似更化算?

至於 2,開 hehe 90 日 plan 都好似有點浪費...

我又咁睇

1 去雀,但因為有 3 黃萬 backup,變左每個月至少要用 $48 但只得 500MB, 再上就已經 $90 / 5G ...
chan6723 發表於 2019-10-16 09:31

1. Sim 1 你係可以去 SMT 儲值卡, 不過你最好計下預下咁樣每月會幾多錢, 同埋因為係主號, 你有信心 keep 實張大卡就好了
2. $8 / 1GB ($198 / 20GB)  是什麼?
Sim 2 3 轉去同一張外傭卡係方便轉錢, 尤其其中一張低用量, 儲埋 d 錢轉去高用量卡用就好了.
唔係一定去 hemat, 你轉到去 hello 更好 (綠份), hello 長期 data plan 比全功能卡年 plan 平又多 data.
或者, 你喜歡萬年, 根本應該全部卡 1-3 轉去萬年, 4 買 hello 新卡用

回應摘要,先解釋本人同師兄#165977取態的分別:

(1) 屎記及雀不應成為樓主主號通話使用的最終電訊商,
但可用作過冷河。

因為三叔機仲有黃萬上網,故此無須過分憂慮主號上網問題。

(2) 考慮#165977未有推薦的ABC、TriHalo、
Simplifly,並善用Club Point結餘,增加樓主的選擇。

(3) 養號原則為放棄HEHE,宜用哈佬。

(4) 用ABC同哈佬的目的是要令樓主有機會使用CSL WiFi。

具體操作如下:

(A) 樓主三叔機:

主號:用屎記/TriHalo過冷河,等待時機MNP去哈佬,變成純通話卡。
由於轉為純通話卡,Empty R/黨鐵不再成為考慮因素。

以後三叔機Slot 2長插哈佬,Slot 1繼續用之前用開的黃萬,
黃萬燒清後可選擇屎年或其他萬年系年卡。

(B) 樓主副卡iPhone,選擇如下:

(1) MNP去哈佬後開年PLAN,放棄HEHE。

(2) MNP TriHalo後開$20一千分鐘計劃及$38 2GB PLAN,
扣除增值優惠後實質開支約$45,呢個方法應該平過
毛卡同Club Sim。

(3) MNP去IMC年卡10GB版。

(C) 令壽堂iPhone:

樓主請先交代Club Point最新結餘,結餘夠大才值得
轉用Club Sim。否則屎記/TriHalo過冷河,等待時機
MNP去哈佬及放棄HEHE、IMC。

全功能卡通話分鐘唔夠哈佬抵用,請先衡量通話分鐘
每月開支與同卡年PLAN的總開支,能否低於同一數據
或通話用量的哈佬。CSL上台不能直接轉用儲值卡。

另外可轉用Simplifly,因為數據無限期。

(D) iPad:

燒清所有黃萬後檢討每月數據用量,建議如下:

(i) 每年5GB或以下:面值$98的ABC卡

(ii) 每年10GB或以下:IMC 10GB版

(iii) 每年20GB或以下:面值$238的ABC卡。

(iv) 每年30GB或以下:橙萬、屎年。

(v) 任何情況下皆可轉用Simplifly,
除非樓主表明唔考慮。

若分析有誤,歡迎插我。

但 ...
TE7489 發表於 2019-10-16 11:58

你又發作啦! 請不要用編號稱呼, 有禮貌就要叫人名呀!

但 ...
TE7489 發表於 2019-10-16 11:58

人講過唔用cmhk wor...

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

樓主在#5聲明放寬支爆為他媽的(非粗口)選擇:

3 去 hehe / haha, 但以家母嘅低用量,話 $8 / 1GB ($198 / 20GB) 但只得 90 日又好似唔抵,轉萬能 / 支爆 $198 (呢張可接受用支爆) 甚至 CSL 全功能 開年 plan 好似更化算?chan6723 發表於 2019-10-16 09:31

至於稱呼轉用人名問題,我會在下次出POST改變。