實測CTexcel $58 學生 plan送兩日day pass大陸data

番到大陸用中聯通
上到面書,睇到香港新聞

via HKEPC Reader for Android

Ctexcel 係中國電信噃,返大陸都應該係一樣,點解變左中國聯通

我都唔知點解
問過客服話係中聯通
上到里都係一聯通

我都唔知點解
問過客服話係中聯通
上到里都係一聯通  

via HKEPC Reader for Android ...
semuel 發表於 2019-10-19 15:32

4G? 速度如何?

4G
我o係地底連城新天地步行街
測過45Mbps
不過聯通coverage好似差d

香港速度限21M,行csl網路,csl收唔到嘅,佢都一樣收唔到

最大問題係,有好多其他問題...

合約話送嘅月份係要自己打去嘈

話1gb 送1gb,點知用完1gb就會限速,根據測試,送個1gb係限800kb,用埋呢1gb先落128

然後,留言信箱係男人聲,仲要報number 852xxxxxxxx,大佬鬼唔知係852咩,轉英文就仲衰,係大陸口音英文

然後,插iphone係冇volte,唔知android機有冇啦,每次打出,打入係等超耐

仲有,hotspot不能使用,官方話有,但試極都冇

Ctexcel 係中國電信噃,返大陸都應該係一樣,點解變左中國聯通
tcsw 發表於 2019-10-19 14:54

因為大陸中國電信行cdma,香港機絕大部分冇cdma

此外佢喺香港行csl,所以漫遊都跟csl行聯通

香港速度限21M,行csl網路,csl收唔到嘅,佢都一樣收唔到

合約話送嘅月份 ...
samuelying 發表於 2019-10-20 01:54

https://www.ctexcel.com.hk/toLollipopActivity

我簽左少糖
5GB 21 M , 後128kbps
2年合約,計番出里係大約$58.x / 月
用小米8
Volte係enable唔到,里個真,不過我冇咩所謂

打客服我試過好明顯係飛左番大陸,但溝通到,解答到我想知o既野

但里個價錢仲送兩日 大陸data pass
同100 分鐘 大陸idd , 真係好平

送果個大陸no,  係冇的,佢話派晒,有時要自己上網activate番

合約話送嘅月份 ...
samuelying 發表於 2019-10-20 01:54

熱點set 返apn 就會有

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

熱點set 返apn 就會有

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
劍神王 發表於 2019-10-20 08:01

試過都係冇