「轉貼」電訊商5G頻段不同 分析︰網絡質素分別不大

香港電訊(06823)及中國移動(00941)旗下中國移動香港成功投得4.9GHz頻段的5G頻譜,而本港其餘兩家流動電訊商數碼通(00315)及和電香港(00215)則於上周退出競投。香港資訊科技商會榮譽會長方保僑表示,5G服務推出初期,電訊商之間的網絡質素分別未必很大。

4.9GHz頻率較早前完成拍賣的3.5GHz為高,其信號範圍較小會推高基站建設投資。但在本港,3.5GHz為地面衞星站所用,其所處位置及其周邊地區包括赤柱、石澳、南丫島、沙田、大埔、馬鞍山及粉嶺,如果裝設3.5GHz的5G基站,就可能造成干擾。4.9GHz可避免上述廣大地區淪為「5G黑洞」。

就退出競投4.9GHz頻譜,數碼通解釋是因為該頻段不足以提供大範圍覆蓋,其生態環境相對不夠成熟;又強調更早前已獲得的26及28GHz頻譜,可解決新問題。

方保僑指,支援4.9GHz的手機目前不多,本港或許要到明年才有,因此有電訊商選擇等政府釋放其他頻段也合理。雖然4家流動電訊商現時的5G頻段各有不同,但他預期,大家都有3.5GHz,5G服務推出初期網絡質素分別未必很大。況且對一般消費者而言,5G下載速度提升其實意義不太大,「一套戲畀你用10秒down完,你咪一樣要用兩個鐘頭睇」。

他又認為,「黑洞」問題對一般消費者的影響亦不大,事關一部分有但恐窒礙自動駕駛等5G產業升級應用(自動駕駛對低時延要求極高,否則會產生危險),批評港府至今處理「黑洞」問題進展緩慢,應該主動以公帑和協助覓地化解僵局。

就3.5GHz及4.9GHz頻譜成交價均低過券商預期,方保僑相信,原因除了中資並無極力搶奪外,還與本港市場環境低迷有關,理論上有望降低市民日後的5G月費。

資料來源︰按此

一個月只用幾GB data既人,5G幾乎唔關我事

一個月只用幾GB data既人,5G幾乎唔關我事
bighead 發表於 2019-10-25 01:47

一年連20GB數據都用唔晒嘅我,係咪都係唔關事?

>理論上有望降低市民日後的5G月費

買得貴會加價,買的平最多加少些

「一套戲畀你用10秒down完,你咪一樣要用兩個鐘頭睇」

智慧城市係方便政權監控。 我聽podcast 睇YouTube  就算 嫌 主持人講野慢,2 倍速 已經係極限 ,再快的係無需要。

智慧城市係方便政權監控。 我聽podcast 睇YouTube  就算 嫌 主持人講野慢,2 倍速 已經係極限 ,再快的係 ...
ze123 發表於 2019-10-25 08:28

自從56k上網已經監控緊,全球都做緊,睇監控你有無價值而已
唔好忘記所有野開放民用前身都係軍用
所以美國驚華為5G唔係驚取代美國,係表明中國國防軍事有機會已超越美國

智慧城市係方便政權監控。 我聽podcast 睇YouTube  就算 嫌 主持人講野慢,2 倍速 已經係極限 ,再快的係 ...
ze123 發表於 2019-10-25 08:28

個3G用左幾耐先成熟?? 4G都夠我用, 10年後會再考慮5G都未遲...........

電訊商綽頭野, 我睇價錢, 質素........唔通5G隻馬會跑快D D ???

回覆 7# wlai888
電訊商綽頭野, 我睇價錢, 質素........唔通5G隻馬會跑快D D ???

完全同意,睇直播新聞台都唔會快D架啦。

其實都係有左3g 4g 咁嘅速度流動睇片先普及
當然有左5G會再多左D咩野就未睇到

當年岩岩出3G個時,D人都話冇用架...綽頭野video call
當智能手機出現既時候D人又唔同曬講法!

當年既人仔台都話冇起3G冇包服所以可以賺多D,智能手機普及左咪死9走去租3G
所以而家睇5G一定冇咩特別,到有新野出就講法唔同