[操作疑難] mnp 技術討論

請教各位~點解香港地mnp 個號碼要搞到咁煩?又要求神,又要講仙緣LOL  其實係技術所限,定係商家限制以致引來不便呢?  英國mnp 只係要求一個code (唔洗落門市,有d甚至唔洗call hotline,online就得),自己買一張prepaid, 然後將佢俾新網,就搞掂~唔洗話要 白卡 之類~~ 歡迎指教/討論

* 主要討論係轉台技術,唔係特別邊隻卡。 點解香港做唔到買新卡轉台,而一定要用所謂白卡呢?

香港都只係比HKID同電話號碼
師兄指儲值卡

香港都只係比HKID同電話號碼
師兄指儲值卡
3kiu 發表於 2019-10-27 16:56

係呀,儲值卡.

請教各位~點解香港地mnp 個號碼要搞到咁煩?又要求神,又要講仙緣LOL  其實係技術所限,定係商家限制以致引 ...
luksam 發表於 2019-10-27 16:31

香港電訊商唔想做mnp

請教各位~點解香港地mnp 個號碼要搞到咁煩?又要求神,又要講仙緣LOL  其實係技術所限,定係商家限制以致引 ...
luksam 發表於 2019-10-27 16:31

其實你自己要簡擇姐,你唔林咁多,續約咪唔駛煩囉!或者,係轉去其他台既普通儲值卡都唔洗煩架,即刻做到。
你要轉去外傭卡,煩惱是自招的  

via HKEPC Reader for Android

當然"利"字頭上一把刀啦......

你去D貴少少儲值卡, 無難度.....

其實你自己要簡擇姐,你唔林咁多,續約咪唔駛煩囉!或者,係轉去其他台既普通儲值卡都唔洗煩架,即刻做到 ...
c14101 發表於 2019-10-27 17:30

轉smt 普通卡都要睇佢有冇白卡,就算cmhk 都唔係隻隻卡有得你選。csl 仲得一種全功能。全部都唔係咩特別野。anyway 就算有白卡,你都要落門市搞。做唔到自己買張新卡,跟住打上hotline 搞得掂。

轉smt 普通卡都要睇佢有冇白卡,就算cmhk 都唔係隻隻卡有得你選。csl 仲得一種全功能。全部都唔係咩特別 ...
luksam 發表於 2019-10-27 18:00

轉去 imc 完全網上搞掂唔洗出街

轉去 imc 完全網上搞掂唔洗出街

c14101 發表於 2019-10-27 18:03

一間!其實唔止,mo mobile果d 都有~  好事來架~ 但你睇下幾大集團果d~
另外,兩位係咪有小小消費者自己限制自己心態呢?LOL

係呀,儲值卡.
luksam 發表於 2019-10-27 17:16

因為儲值卡無登記
咪阿豬阿狗拎左你張細SIM卡, 電訊公司都辦法分到你係咪本人, 之後個NUMBER就比人搶左

拎張大卡去做MNP叫做安全少少