自由鳥 Birdie 用完數據量後限速 1xx kbps,請問各用家係咪一樣?

大家好,我一年前轉用自由鳥 Birdie,用左兩張卡一張做副機,但用完數據量之後,下載限速低至 1xx kbps,連 load 個網頁及 whatsapp send 相都極困難 !!! 上載反而有 1.xx Mbps,但個 Plan 好似話用完數據量之後,下載最少有 4xx kbps 網速...但我試過好多次都係得 1xx kbps,究竟係咪呢?

主卡 $120 7GB 貓頭鷹時間任用數據。
副卡 $ 90  5GB

如有師兄師姐用自由鳥,請分享下經驗,THX

官網真係寫128kbps喎:

https://www.birdie.com.hk/mobile/mobile-plan-details/?lang=zh

雀仔開台到宜家未聽過地獄有4XXkbps。

官網真係寫128kbps喎:

雀仔開台到宜家未聽過地獄有4XXkbps。
TE7489 發表於 2019-10-30 17:40

thx,咁我自己記錯了,不過過左數據用量得番 1xx kbps,真係有點太苛刻了 !

thx,咁我自己記錯了,不過過左數據用量得番 1xx kbps,真係有點太苛刻了 !  ...
smartlam 發表於 2019-10-30 17:49

除了 CMHK 儲值卡的地獄有 384k 或 2M,有哪個台/卡有更快速度?

除了 CMHK 儲值卡的地獄有 384k 或 2M,有哪個台/卡有更快速度?
c14101 發表於 2019-10-30 17:53

有,剛數記出咗簽約上台 PLAN $88 元,有無限任用 2 Mbps 網速。

有,剛數記出咗簽約上台 PLAN $88 元,有無限任用 2 Mbps 網速。
smartlam 發表於 2019-10-31 00:41

之前15gb $140你唔買, 你用成$210買12gb

via HKEPC Reader for Android

smartlam 發表於 2019-10-31 00:41

這個 plan 已出兩三年啦。
月費 plan 就唔用來比較啦,$88 一個月又係 2M,現在 CMHK 儲值卡平到 $24.5 一個月無任用 2-21M 啦。

via HKEPC Reader for Android

自由鳥係黃 or blue ?

呃POST?

藍。

因為雀-->屎記-->四大地產商之一-->愛國愛黨

自認黃絲者請杯葛。

大家好,我一年前轉用自由鳥 Birdie,用左兩張卡一張做副機,但用完數據量之後,下載限速低至 1xx kbps,連 ...
smartlam 發表於 2019-10-30 17:30

For 128Kbps, we can assume it's next to NO Internet access.