(求慳錢建議) 上台卡 轉 儲值卡/年卡/Club Sim

各位ching,

話說我用緊 Smartone, 今個月完左約, 一直用緊限速 4G 無限 plan (大約 $78+18/month)

主要出沒係 康城、將軍澳、黃大仙、慈雲山,有時避唔到要搭港鐵

見其實玩儲值卡/年卡應該抵玩D又唔使簽約困住一年兩年, 所以想轉走, 睇左好多資料, 但都唔係好知應該揀邊間好D, 所以想各位ching畀D建議  , 少少背景資料:

我地而家每月用量大概5GB  數據, 通話每月1500分鐘左右

如果想搵每月除開費用同而家差不多, 要keep 住現有電話號碼打電話, 可以既話想有埋來電待接同轉接 (但唔一定要), 之前睇過儲值卡/年卡 , 但都唔係好知應該點揀, ching 們會有d 咩建議? 唔該晒!! (不過最好唔好係支爆系供應商)

同埋想知道下Kabayan, Hemat 果d要增值/接收系統SMS係咪會轉到做英文? 驚係印尼文果d睇唔明...未試過 MNP 去儲值卡....怕會好易冇左個 number

希望各位ching可以指點下..

各位ching,

話說我用緊 Smartone, 今個月完左約, 一直用緊限速 4G 無限 plan (大約 $78+18/month)

主要出 ...
eoscollins 發表於 2020-2-28 15:26

我同你個case差不多 月費合約到期之後個號碼就轉左去太陽$41月費 冇data 有飛線每個月1200分鐘 data就用黃台橙萬 因為有2000分鐘送 我個舊號碼就長期飛線data卡 打出主卡就用舊號碼 接電話就data卡 一年成本大約$640 (橙萬$160+太陽台$480)

唔知仲可唔可以cut cost

我同你個case差不多 月費合約到期之後個號碼就轉左去太陽$41月費 冇data 有飛線每個月1200分鐘 data就用 ...
kcotha 發表於 2020-2-28 15:55

41蚊一個月無data梗係未夠平喇

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我同你個case差不多 月費合約到期之後個號碼就轉左去太陽$41月費 冇data 有飛線每個月1200分鐘 data就用 ...

主咭轉去hello,唔得就轉間分鐘平嘅儲值咭

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我自己開頭就用萬能咭當data,但現在就用卡巴人,因為做緊110,3個月21m每個月頭20G任砌,快過身邊交梗3,400蚊月費啲人

各位ching,

主要出 ...
eoscollins 發表於 2020-2-28 15:26

有冇雙卡機?

轉去smt/csl/club 28$ 無限分鐘一個月平十蚊

主咭轉去hello,唔得就轉間分鐘平嘅儲值咭

cyberyeah 發表於 2020-2-28 16:03

想問下Hello有冇飛線/三人會議?有需要
轉Hello係咪一定要去環球大厦先做到?
太陽而家0.034/min 有邊隻儲值卡抵玩?
因為每個月大約要1500-2000分鐘 橙萬用完2000分鐘就要比貴既通話費太陽 想再cut cost 有咩玩法

Thx

回覆 6# luksam

我係雙卡機呀  ching......
麻煩各位

轉去smt/csl/club 28$ 無限分鐘一個月平十蚊
luksam 發表於 2020-2-28 16:13

請問$28月費要另外再比$18嗎?
有冇飛線 conference call?

有就即轉