3台月費plan老人家手機突然無訊號

上星期, 老人家部non smartphone摺機突然無訊號, 試過兩部舊non smartphone都唔得, 以為卡有事換咗卡依然唔得, 但兩部電話插1010或sun mobile卡又無事有訊號.

神奇係張3台卡插去android/iphone又無事有訊號, 再喺android試2G only同3G only又有訊號, 所以排除係卡問題.

請問大家有無遇過同樣問題? 有咩解決方法? Thx各位!

via HKEPC Reader for Android

上星期, 老人家部non smartphone摺機突然無訊號, 試過兩部舊non smartphone都唔得, 以為卡有事換咗卡依然唔 ...
pchan0220 發表於 2020-7-14 21:50

有無查過APN?

一些老機,可能因信號弱,開機(或重新開機)時,在指定時間內,
收不到3嘅足夠訊號,不能自動設定合適APN。

可考慮在屋內窗旁/室外開機,了解一下。
都唔得就試下手動自己選。(一些老機更是沒有手動選APN的。)

上星期, 老人家部non smartphone摺機突然無訊號, 試過兩部舊non smartphone都唔得, 以為卡有事換咗卡依然唔 ...
pchan0220 發表於 2020-7-14 21:50

直接問CS最清楚,有可能cut左2G網。

直接問CS最清楚,有可能cut左2G網。
論壇新手 發表於 2020-7-15 01:11

樓主已說2G3G都用Android 機試過OK。

樓主已說2G3G都用Android 機試過OK。
lolai 發表於 2020-7-15 01:14

2G3G有訊號系正常架,3G冇cut,所以有訊號,老人機如果只用2G就會冇信號。

買老人機吾好貪平,好多都只係可以用2G卡,最近行街見過有部諾記出嘅老人摺機,2/3/4G都用得。按鍵夠大,大吾大聲就冇試過,仲話可以上網,報价$599。

2G3G有訊號系正常架,3G冇cut,所以有訊號,老人機如果只用2G就會冇信號。 ...
論壇新手 發表於 2020-7-15 01:30

香港手機訊號制式是混合模式的。

再過三幾年,如香港嘅2G頻譜被回收後,淨2G手機就可能....入得博物館啦。

而家淨2G手機是一定用到的。

樓主話部機以前係用緊,只是突然收唔到。

老舊手機電子零件老化變質以致收得唔好是極可能的。不是在慣常訊號收得好的地方用老舊電話亦可能是另因。

呢個情況,似係手機太舊款既問題,買過部新款小小既老人機吧

回覆 1# pchan0220
神奇係張3台卡插去android/iphone又無事有訊號

換部Android/iPhone 畀老人家咪解決問題囉,舊機掉咗佢啦。

回覆 1# pchan0220

有咩解決方法?

換新機