請問有冇邊張卡可以最平養到個 number?

想出張卡俾小朋友用,但之前買張年卡用晒 data 就冇咗個 number
會同啲同學仔失聯絡
有冇邊啲年卡可以養住個號碼,另外再買 data 卡用完就再換?
謝謝

萬能卡、lucky、imc

想出張卡俾小朋友用,但之前買張年卡用晒 data 就冇咗個 number
會同啲同學仔失聯絡
有冇邊啲年卡可以養住 ...
tkt1307 發表於 2020-9-1 17:51

最平應該係 SIMPLIFLY.

PCCW Hello
每半年$20

不過與其2張卡
不如一張過
3萬能卡 每幾十gb+ 2000min 百零蚊
用完可增值
無data實會記得加

留返個位插micro sd / 有需要時加張sim 好過

3萬能卡 x 2

麻煩樓主交代:

(1) 小朋友每月大約數據用量。

小朋友唔清楚的話,可以問佢平時上網做乜嘢居多,
然後你自己預一個數,寧願預多好過預少。

(2) 小朋友會唔會打電話?如果會打,樓主可以估算
預計通話時間。

(3) 小朋友返學同行街會唔會坐黨鐵?

有的話,部分卡款可能不合用。

#2至#5提及的所有儲值卡未必完全適合你的
小朋友,因為當中提及的卡款售價可能過於
昂貴或者會因用剩太多數據而出現大額浪費。

建議用幾十元MNP 主號至3萬能,
開一年 8+4GB(亦已包1000分鐘電話)。

叫小朋友(你也可從旁協助)每月記錄上網數據用量一次,可知小朋友大約用量,又可預知幾時用哂8+4GB。
如佢用量大,用完8+4就可改買40+20GB(約150元可用一年)。

老泥先生,樓主似乎唔需要MNP喎,因為佢話「想出張卡俾小朋友用」。

同埋樓主仲潛緊水,佢仍然無交代筆直同回答問題。

如果小朋友數據用量太低的話,靈異狗同黃萬仍然係昂貴兼出現大額浪費。

老泥先生,樓主似乎唔需要MNP喎,因為佢話「想出張卡俾小朋友用」。

同埋樓主仲潛緊水,佢仍然無交代筆直 ...
TE7489 發表於 2020-9-2 19:56

樓主未回覆,不重要。大家吹水論事啫。

小朋友用電話上網,用量難料。最方便嘅其中一個方法就係初期定時集數來看趨勢及預計總用量。

如果小朋友用量真係好少,8+4用唔哂,都唔係大量浪費呀!都係一年幾十蚊,仲包埋千分鐘電話。MNP一卡又平又方便呢!

之後如果發覺小孩子用量真係高,40+20每年都係百五蚊!

如果小朋友用量真係好少,8+4用唔哂,都唔係大量浪費呀!都係一年幾十蚊。一卡方便呢!lolai 發表於 2020-9-2 21:29

如果用量更少,識用就梗係揀簡單飛,你係度出POST都成年無理由唔知掛?