[操作疑難] 最近 美國 的 SMS 永遠 都 收不到?

為何 美國 (主要是 Apple) 發出 的 SMS 永遠 都 收不到?
現在 無法 login 個 Apple account!!!

是否 因為 香港 國安法? 還是 有 人 玩 干擾? 和 5G 啲 天線 有關?
這個 SMS 問題 最近 非常 嚴重.... 咁 攪 隨時 online banking 都 用不到!
以前 2G 時代, SMS 真是 乜事都無!

Lastly, 小人 的 號碼 突然 被 針對?
所以 啲 人 突然 換 新 字頭 的 電話號碼??

好明顯被美國針對, 我身邊用 iPhone 朋友沒有收唔到美國 sms 問題.

為何 美國 (主要是 Apple) 發出 的 SMS 永遠 都 收不到?
現在 無法 login 個 Apple account!!!

是否 因為  ...
toylet 發表於 2020-9-20 21:58

美國嚟嘅要隔離十四日呀
兩個星期後你就會收到SMS 架啦

via HKEPC Reader for Android

去電訊商要求換卡得唔得?

收咁多美國sms 仲要公開講,擔心下會唔會被人查好過啦

收咁多美國sms 仲要公開講,擔心下會唔會被人查好過啦
Maryland 發表於 21/9/2020 10:35

嗰啲只是 login 用.... 叫 verification 或 authenticaion

ze123 發表於 21/9/2020 10:18

有啲奇怪....
咦.... 現在 login Apple account 是否 一定要 用 的 Apple 的 手機? 咁就麻煩了.....

美國嚟嘅要隔離十四日呀
兩個星期後你就會收到SMS 架啦
hknewa 發表於 21/9/2020 09:38

咁大鑊? 會不會 是 國安部 扣起咗?   
其實最大可能是要用 Apple 手機, 無得再用 SMS 去 verify!
遲下 會不會 全世界 都 無得用 SMS? Well....

ze123 發表於 21/9/2020 10:18

如果是中途被截, 玩乜都是無用! 而且小人不用 smartphones!
問題是有次 iOS update 佢迫人開 2-factor authentication!
其實 現在 啲 SMS 有時都收不到, 以前 2G 都 無事! 真心懷疑政府玩嘢!

之前係到出 post 話個號碼 FB 又收唔到,SF 又收唔到咪仲勁,兩邊都不是人,兩邊都 block Q 咗 (突然 FB 收到一次,之後又再收唔到,SF 就一直都仲喺收唔到,SMT 當然話唔關佢事,話根本無號碼 send 過 SMS 入嚟,所以無可能 server 有問題,叫人自己搵返 FB(大家都知 FB/SF 係永遠唔會有客服聯絡到)