數記條900好似又retune左

發現平時出入既地方,數記條LTE B8條channel由3750>3775, bandwidth都係5M
究竟數記又搞邊科

Old record on May/2020 (L900, earfcn 3750)

New record on today (L900, earfcn 3775)

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

發現平時出入既地方,數記條LTE B8條channel由3750>3775, bandwidth都係5M
究竟數記又搞邊科

Old record o ...
jd2268 發表於 2020-11-18 19:44

應該係為下年到期嘅900做準備?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

1月頻譜調位後嘅位置

唔計1月頻譜調位, 有咩咁大既誘因要咁做呢?

唔計1月頻譜調位, 有咩咁大既誘因要咁做呢?
jd2268 發表於 2020-11-18 23:30

會唔會係改center frequency個陣會搞到手機斷線一陣,
而enable subcarrier就唔會呢?當晚12點就可以郁手wo...

現有3750 5M 有部份頻一月要還俾OFCA再派俾其他台
所以要轉去3775掛
其實對你有乜影響?

回覆 6# salaryman

除左頻譜到期呢個原因
純粹想了解下有咩其他可以原因令到個台要咁早做定retune
2016年10月尾果期既2100頻譜到期係無咁既動作提早做定retune

回覆  salaryman

除左頻譜到期呢個原因
純粹想了解下有咩其他可以原因令到個台要咁早做定retune
2016年10 ...
jd2268 發表於 2020-11-19 20:20

今次咁多碎頻要郁
仲涉及2G GSM問題

今次咁多碎頻要郁
仲涉及2G GSM問題
bw706 發表於 2020-11-19 20:21

數記既碎頻應該得返0.8Mhz同原本7.5Mhz中既2.5Mhz
3仔碎頻就真係麻煩啦

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

依家條L900有機會唔足5M, 見到有幾條GSM Channel 122-124係貼住earfcn 3775既頭同尾

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)