古惑的日本NTT DOCOMO 5G coverage

https://www.hkepc.com/forum/view ... ;extra=#pid40062471
事緣有個半斤八兩, 當我係世仇嘅網友嘈我, 話日本根本無5G

咁我就去睇睇啦:
https://www.nttdocomo.co.jp/area ... A_txt02_to_CRP_AREA
DoCoMo 5G_now.JPG

DoCoMo 5G_list.JPG

又真係好少喎, 點解咁嘅?

但佢預測今年三月之後就突然間成地都係:
DoCoMo 5G_Mar.JPG

唔通好似某國咁大力投入猛咁起, 三個月起貨??

其實邊有咁容易丫.
只係日本本身有B42做LTE, 基建一早響度, 只係要配合Cluster咁開, 轉5G NR n78改造唔大(相信呢度大把網友識, 唔駛到我講).
唔係好似某國咁粗放式, 領導話點就點. 所以B42從來都唔會係全面覆蓋, 全面覆蓋嗰個係B19.
(註B42同n78基本重疊, 只係LTE劃分B42, 去到NR時劃分有少少唔同先開咗n78呢個編號)

如果好似某國咁亂咁跑數, 就會搞到有啲5G基站根本無人用, 連開住電費都嫌貴晚晚都要熄.
但人地行B42呢, 根本早一兩代日本手機已經support, 提早響根本問題上解決網絡容量問題減少擠塞, 多過走去炒作幾多幾多G.

至於點知DOCOMO B42有幾大範圍?
其實個網有, 1.7Gbps就一定係有3條B42 20MHz TDD做CA嗰隻LTE.
Premium 4G_now.JPG

Premium 4G_list.JPG

DOCOMO 5G 個3月預測coverage其實比1.7Gbps LTE有少少唔同, 其實即係佢準備咗響原有B42以外嘅地方加強覆蓋, 有啲就輪緊改造工程(睇2021年夏預測就會見到), 就係咁簡單.

呢啲有趣話題我覺得應該開新topic講, 唔係響某個飲食吹水旅遊post度講.

日本 個5G 應該係等奥運同步使用,原本應該上年開始,可惜奥延遲一年
我相信佢基建應該做哂,如果上年可以辦到奥運,佢各方面萬箭齊發應該幾精彩

因為其他地方仲係慢慢試用既時候,佢已經有真正可以有方向使用既目的

日本 個5G 應該係等奥運同步使用,原本應該上年開始,可惜奥延遲一年
NeTZoO 發表於 2021-1-6 08:57

如果唔係武肺遺禍全球...
之後大家都知。

如果唔係武肺遺禍全球...
之後大家都知。
Brainstomer 發表於 2021-1-6 09:06

又討論埋呢度,咁佢自已都隱瞞疫期又算唔算有關?

又討論埋呢度,咁佢自已都隱瞞疫期又算唔算有關?
NeTZoO 發表於 2021-1-6 09:09

咩叫「疫期」?

你想講疫情?其實如果唔係新聞自由你根本知都唔會知添。好似中國咁,告多幾個記者坐監咪無事咯。

日本戰後對所有限制人身自由嘅法都睇得好緊,政府亂嚟好易違憲。
就算緊急事態下,要求縮減飲食店營業時間都只係「要請」,唔係法律唔係罰則。

老實講就算之後強制要求飲食店減少營業時間,都唔見得疫情會控制到呀。

不過呢度唔同你講疫情,要講去吹水區板塊講。

回覆 1# Brainstomer

條華為打手唔洗同佢咁認真啦.....

回覆  Brainstomer

條華為打手唔洗同佢咁認真啦.....
留白兄 發表於 2021-1-6 09:39

佢邊有資格做打手,係知識比較少啫,毅力唔錯嘅,唔係真心都唔會十幾年拎住支天線周圍走。

咩叫「疫期」?

你想講疫情?其實如果唔係新聞自由你根本知都唔會知添。好似中國咁,告多幾個記者坐監咪 ...
Brainstomer 發表於 2021-1-6 09:14

所以討論番5G啦
今年日本應該都會慢慢推5G出黎架啦,當然有好多係預留比奧運會使用,
真正5G威力應該會到時奧運會度見到

所以討論番5G啦
今年日本應該都會慢慢推5G出黎架啦,當然有好多係預留比奧運會使用,
真正5G威力應該會到時 ...
NeTZoO 發表於 2021-1-6 10:41

早幾日紅白甚至Arashi擺告別Concert都無哂人,奧運都幾乎可以肯定無哂現場觀眾。

對5G數據需求有幾多真心唔樂觀。

我屋企人喺四國住,約半年前用朋友職員優惠升咗Docomo 5G plan,聽佢講都係好少地方收到5G,但係因為4G同5G差不多同價但多好多DATA,所以都升級