係香港用唔用到內地預付電話卡收認證碼?

電話卡方面我係小白~所以唔太識~
在此請教各位師兄~想請問大家係香港用唔用到內地預付儲值卡收認證碼?
用內地電話卡其實仲有其他用途~
就係我安博盒子想買優酷會員
但係微信同內地支付寶俾錢果時都要用內地銀行卡先比到錢
好明顯我係冇內地銀行卡
所以哩個方法唔得
係安博盒既優酷app 俾錢買會員
有一項付款方式~係有電話交費
大陸電話卡我冇記錯既話係預付電話卡
即係可以用預付電話卡入面既錢去扣數 你買既野
想問係咪可以咁樣玩?有錯請各位師兄指教
仲有我又想問
我如果而家香港電話plan轉做一卡兩號既 plan
咁我就有一個香港電話號碼同一個內地電話號碼
咁我內地電話號碼係咪就等於實名認證?
如果我用內地電話號碼去買優酷既會員
而家優酷會員頭3個月只係6蚊人仔
真係好鬼抵玩~好抵買~
內地電話號碼去買優酷既會員消費既錢
就會記落我香港手提電話既月費度?
注意~我係冇信用卡~
我有哩個諗法係因為我平時係用google play 比錢方法
都係用電話月費去比錢~課金幾多~就比返幾多~
如果係~係7仔 ok 買play store點數卡~就每次都要最小買150蚊
講返優酷先~
要做會員先睇到1080p以上既片
所以而家我唔係會員~係優酷睇片~畫質最高只係得720p
我要睇既片又超高清既片~
得優酷先有~
偏偏優酷根本唔在意我地香港人哩一塊肥豬肉
我完全唔明點解唔開放俾香港人俾錢做會員~
唔知大家又有冇咩其他方法~可以好方便~比錢開通個優酷會員

驚你買左都睇唔到,大陸啲影視軟件,多數要大陸ip俾播,即刻要反牆回大陸

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

搬上大陸住,問點解因為香港同大陸既分別!
比你有辦法翻到牆上到大陸,網速都唔會穩定,畫面低清

其實樓主你點解覺得大陸要做埋境外(香港)生意?又覺得係肥豬肉?

一個最簡單答案-版權問題 ,其實已經唔駛問點解啦掛

要中港卡,先可以身在香港,收大陸SMS
單純大陸預付卡,香港係咩都收唔到

Q-Q 發表於 2021-1-13 09:57

同埋香港上台卡就算有埋大陸號,都喺做唔到俾錢
佢要嘅係大陸出1卡2號卡,唔係香港出嘅1卡2號卡(兩者係有分別)
收SMS相信得(以前用大陸聯通香港都收到銀行SMS),但係佢俾唔俾你張卡申請俾錢嘅嘢就另外計

單純大陸預付卡,香港係咩都收唔到??
你買咗張無漫遊或未開通漫遊咋?
我個張外國都收到SMS及電話

我張東莞毛卡應該都算係預付卡,我喺香港係收到SMS的。

我張東莞毛卡應該都算係預付卡,我喺香港係收到SMS的。
madmacuser 發表於 2021-1-13 11:25

我有六張大陸既預付卡... 日日都收到大陸既SMS

做視頻網會員扣話費必須用大陸電話卡,一卡兩號不適用,加上有好多視頻網都封鎖HK ip,做會員亦未能解除相關限制,不建議購買

在大陸先開啟漫遊服務就可以收SMS

回覆 1# 忠仔
逐一解答你:
1. 你買張大陸電話卡係香港收到訊號咪收到SMS認證碼,開卡時同職員講就會幫你。
2. 我唔清楚係咪可以用電話卡既儲值額嚟畀錢,但畀完錢都唔代表可以正常睇到,因為有好大機會限制香港IP
3. 除非你試過老破開唔到信用卡,否則我建議你盡快開返至少一張卡傍身,一來有得賺積分/回贈,二來幫自己建立正面既信貸紀錄,將來有需要借錢就容易好多;真係唔想開信用卡既,而家好多虛擬銀行/電子錢包都有扣帳卡服務。
4. 優酷點解要在意香港市場?香港人少,版權問題同法規都唔一樣,你點解會想像到會係一塊肥豬肉呢?
5. 既然你都係想課金,點解要選擇優酷?明明咁多串流平台畀你揀。
6. 其實你咁鍾意大陸平台,我建議你盡快搬返大灣區,你可以返大陸開返個銀行戶口就用到大陸支付寶同微訊。