養號碼方法

ching

如果已經長居外地,間中返下香港,只是養電話號碼,請問邊個plan抵?因為已經係外地,點樣可以攜號轉台?實體sim嘅話,應該可以托親戚寄。

謝謝

搵到Lucky Sim,但唔知點攜號轉台。請問有無人知呢間信唔信得過?https://www.datasimstore.com/lucky-simcsl4g--p0878.html

好似比身份證副本俾佢地就得,但唔知呢間舖會點利用個人資料。請問有冇可靠嘅網店賣Lucky Sim及辦理攜號轉台?

用緊"易博通eSender"HK$98/360日,冇實體sim卡,可以用wechat收吓短信和用佢個app接電話,申請轉台都係在wechat搞。

數字台出左DIY,你去隔離版睇下

搵到Lucky Sim,但唔知點攜號轉台。請問有無人知呢間信唔信得過?

好似比身份證副本俾佢地就得,但唔知呢 ...
pokmo 發表於 2021-3-15 20:50

佢哋Play store嘅評價好似麻麻。好多人話收唔到sms?

用緊"易博通eSender"HK$98/360日,冇實體sim卡,可以用wechat收吓短信和用佢個app接電話,申請轉台都係在we ...
GuyverT 發表於 2021-3-15 20:53

哦,係唔係講緊3個張萬能卡?乜可以自己申請攜號咩?

搵到Lucky Sim,但唔知點攜號轉台。請問有無人知呢間信唔信得過?

好似比身份證副本俾佢地就得,但唔知呢 ...
pokmo 發表於 2021-3-15 20:50

有agent代理Lucky Sim及萬能卡,提供mnp服務,你去facebook搜尋一下香港的電話卡代理,不難找到。

Clubsim,除咗首月硬食$58,停月費自續,完plan後有一年保留期,呢段期間只可收短訊,外國都收到,保留期完結前買最平plan,現時係$6月費嘅發短訊plan,又係唔續,完plan後再有一年保留期。mnp全程網上,而且直屬csl,但缺點係保留期要自己計而且無提醒,建議用跳台日作為每年買plan間,咁就萬無一失。

Clubsim,除咗首月硬食$58,停月費自續,完plan後有一年保留期,呢段期間只可收短訊,外國都收到,保留期完 ...
sojoke 發表於 2021-3-15 22:04

就算6元每月續,一年都係72元
比其他 plan 都好很平!

反正只係用來 收 SMS

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

佢哋Play store嘅評價好似麻麻。好多人話收唔到sms?
pokmo 發表於 2021-3-15 21:05

Lucky 嘅缺點就係自己唔係大台,呢度成日有一堆人詛咒佢好快執,另外就係佢無直接自己做mnp,全部要搵出面鋪仔轉交資料,信唔信得過睇你自己,但如果原本已經係儲值卡,風險較低在於不涉及個人資料。你都搵到網上有鋪幫人mnp 去lucky,全程無需現身,而且唔止一間鋪可以咁做,價錢就應該一樣嘅。不過現時好多網上教人移英嘅KOL,大多只推lucky,相信佢哋都無正式了解過各種可漫遊儲值卡嘅優劣,不過似乎lucky對於佢哋嚟講,於外國使用上應該足夠有餘。總之風險自己衡量了。