2021網絡比較

你地覺得CSL同SMT系室內,邊個收得比較好?

PS:本人用緊CSL,系MTR度成日LOAD空氣,搭西鐵線

SMT,  如果你部機支援850 4G 仲好
CSL , 唔係好多地方收到900 4G

via HKEPC Reader for Android

PS:本人用緊CSL,系MTR度成日LOAD空氣,搭西鐵線 ...
xiaopei 發表於 2021-3-26 10:15

成日聽人講csl係港鐵有改善
我就用csl係港鐵繼續要set死3G

PS:本人用緊CSL,系MTR度成日LOAD空氣,搭西鐵線 ...

其實依家個個台嘅4G資源,都分薄咗俾5G

個個台嘅4G, 一定同以前有距離

唔想load空氣,真係要上5G

室內我用緊3台收得幾好呀, 無論公司, 屋企, 商場都收到
就算係MTR用都順暢

我用緊CSL , 一至五紅線過海返工放工, MTR上網都正常用到

SMT MTR情況一樣, 特別係西鐵線成日LOAD 空氣, 錦上路個段好多地方斷到LOADNG...

最好講埋用乜手機??

公平講有部份手機頻道唔齊收得差,唔係好關網絡事。

其實依家個個台嘅4G資源,都分薄咗俾5G

個個台嘅4G, 一定同以前有距離

唔想load空氣,真係要上5G

via  ...
trevorhk 發表於 2021-3-26 22:16

咁要睇你用邊個台啦, 唔同台既5G 方式係有唔同
有D 台主力用DSS 技術, 4G+5G 共用, 自然兩邊互相有影響
其次係唔同台既頻譜唔同, 越多頻譜既公司自然會收得好D

之前見有人SHARE NEWS 都有講DSS 技術既影響, 你可以參考下
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2893531
現時,各大電訊商均以不同方式於港鐵提供5G服務。方法如下:
方法一:DSS
透過動態頻譜共享技術(Dynamic Spectrum Sharing) 的方式,讓5G及4G客戶共用相同頻譜,致使兩者互相影響。
方法二:只覆蓋地面入口
以地面的5G覆蓋來同時兼顧在港鐵室內的用戶,其實只能覆蓋到港鐵地面車站、入口而已,實際上在地鐵範圍內只可使用4G網絡。
方法三:5G網絡專屬頻譜
重新指定2,100 MHz頻譜成為5G網絡專屬頻譜,讓5G網絡客戶獨立使用,與4G網絡分隔,確保其5G網絡能發揮出真正的連綫速度時,亦能保障4G網絡的表現。