係咪個別地區問題?
我啱啱由九龍去到北區都冇事
Matt_Leung 發表於 2021-3-27 15:03

應該唔關地區事,打電話問佢直接話佢地系統出咗問題.搶修緊

用緊冇野

用緊冇野
fresh_banana 發表於 2021-3-27 16:40

不是上網問題,而是3的二奶台(包括萬能、SoSIM、Chatime)內部系統、記錄及登記系統問題,所有與卡本身資料的查詢或使用完全失效,所以查不到卡資料、不能啟動新卡及增值、買plan都不可以。
所以建議短期內不要做任何動作,直到正常為止。
上網可以繼續,說不定這幾天因為沒有上網記錄,數據全部免費送出。

不是上網問題,而是3的二奶台(包括萬能、SoSIM、Chatime)內部系統、記錄及登記系統問題,所有與卡本身資 ...
csuse123 發表於 2021-3-27 20:59

對我來講就是上網問題,副卡, 纯上網用,
其他功能全部唔在乎,上網到而家都用唔到

早幾日開 sosim,  插卡唔識自動啟用, 打電話, ##107# 全部唔得

Call hotline幫我開卡後2個鐘用到
下張都未必用sosim

via HKEPC Reader for Android

頂你個肺,前前後後24小時先搞掂

我新開張sosim有信号冇反應,打客服熱線,
佢話佢嗰邊出咗問題要等幾個鐘先整返好 ...
outdays 發表於 2021-3-27 12:05

乜有過事?
尋日同今日都正常用到

睇黎係3個系統冧檔
楓葉心 發表於 2021-3-27 14:49

我係用3台, 兩日都上到網
如果係冧, 咁應該其他儲值卡都會一齊冧

我3萬呢幾日打電話同數據上網都無問題

via HKEPC Reader for Android

我在13#已說過,不是上網問題,我也是用萬能,上網完全沒有問題,其他3台儲值卡更加沒有任何問題。
因為問題在3的二奶台(包括萬能、SoSIM、Chatime)內部系統,如果需要使用這些系統(啟動、增值、買plan)才可以上網,就當然不能運作。
不過,現在一切已經正常,可以運作了,事件已告一段落。