有無用家用緊5G? 評價如何?

有無用家用緊5G? 評價如何?
有乜要留意? 用數據係咪真係會好快?

間間都無所謂, 係有一間全線5G都係借4G黎行既就唔好用,
因為佢出名係假5G, 唔近發射站測速就會好慢
你SEARCH 下假5G就知邊間出名

間間都有用N1(假5G),只係某一間最先咁做咗。
只能講技術上佢冇錯,而且係動作最快。

最近消委會好似出左報告講5G問題, 新聞我見都有報
其中兩個都係電訊商問題
有單係話聲稱5G 覆蓋有9成, 但速度遜預期
有單就話更新工程影響左原有網絡既穩定性
不過消委會無開名講邊間

間間都有用N1(假5G),只係某一間最先咁做咗。
只能講技術上佢冇錯,而且係動作最快。 ...
bendoraemon 發表於 2021-5-28 08:35

係間間都有N1,你無錯
不過樓上CHING 都無講錯, 因為係得一間係全線5G都係借4G黎行
其實出面有唔同雜誌/網站都有做5G測速, 結果都見到呢間公司普遍結果係比其他間慢

最近消委會好似出左報告講5G問題, 新聞我見都有報
其中兩個都係電訊商問題
有單係話聲稱5G 覆蓋有9成, 但速 ...
hothotnana 發表於 2021-5-28 08:54

覆蓋有9成? 好似大6台都係咁講

宜家香港5g都系NSA 有d用n1速度仲慢過4g 更何況用dss技術嘅電訊商 但系為左前期覆蓋發展 最終都會改成SA制式 所以宜家香港5G大部分都麻麻 睇大陸5G已經可以上到1Gbps 香港要加油啦

以我屋企用cmhk來講 收到N78都冇100Mbps

得一間係全線5G都係借4G黎行
hothotnana 發表於 2021-5-28 08:56

Is this the one with a number as its name?

Thanks.

Is this the one with a number as its name?

Thanks.
luke123 發表於 2021-5-28 14:22

應該係 Smt 呀,個所謂嘅 DSS 動態嘛
CSL 係直斬 2100 一部分俾 5G,所以佢嘅 2100 3G/4G 縮咗
3就直接停 3G/4G ,用哂全部 2100 行 5G
大陸台唔清楚

其實依家應該全部電訊商仲未改行 SA,5G 根本一切都是浮雲,邊間都係,就算收到 N78 都係。

應該係 Smt 呀,個所謂嘅 DSS 動態嘛
CSL 係直斬 2100 一部分俾 5G,所以佢嘅 2100 3G/4G 縮咗
3就直接停 ...
QAFHK 發表於 2021-5-28 14:51

Very clear. Thanks!