雙卡 上網同時打電話

用緊一張萬能 已開VoLTE plan [Card 1]
另一張Data 用 ValueGB / 另一張萬能 [Card 2]
所以似乎上唔到網

想請教下各位師兄有建議方法嗎?

聽過唔知點樣張 Card 2 個data
用Hotspot 形式 飛落 Card 1 做VoWifi
不過執行上唔知可唔可行/ 點做

用緊iPhone 11

唔使諗

要雙卡雙通電話先做到
市面上9成電話只係雙卡雙待

唔使諗

要雙卡雙通電話先做到
市面上9成電話只係雙卡雙待
Andyios 發表於 2021-6-10 20:53

咁換言之
嗰張打電話嘅卡一定要開個data plan

一路用緊Card 2
會唔會識自動跳 Card 1上網?

If SIM 1 - 3 International & SIM 2 is also 3 international
Why not using 1 SIM only. i.e. SIM 1 VoLTE + SIM 1 open data plan
So, you can use data during voice call or vice versa.

咁換言之
嗰張打電話嘅卡一定要開個data plan  

一路用緊Card 2
會唔會識自動跳 Card 1上網? ...
lkclkc2003 發表於 2021-6-10 22:35

雙卡雙待,通話只受一張卡,另一張係廢左既

用緊一張萬能 已開VoLTE plan [Card 1]
另一張Data 用 ValueGB / 另一張萬能 [Card 2]
所以似乎上唔到網

...
lkclkc2003 發表於 2021-6-10 19:41

Android phone 無問題。

兩卡都可volte及任意一卡上網。

If SIM 1 - 3 International & SIM 2 is also 3 international
Why not using 1 SIM only. i.e. SIM 1 VoLT ...
iamla 發表於 2021-6-10 22:57

一嚟價錢問題啦 平一截
二嚟上網其實應該會用返Vgb 先收得好啲

Android phone 無問題。

兩卡都可volte及任意一卡上網。
lolai 發表於 2021-6-10 23:51

我自己用Android就係唔覺有咁嘅問題
不過iPhone係屋企人用緊

如果3萬開埋VoWifi 就好

實測 iPhone的確可以用另一張嘅data
嚟比第二張當wifi calling 用
就解決到個問題

而家唯有開個029
打電話嗰陣跳過去用  

自體wifi 首先你通話卡要有vowifi.
樓主用萬能卡做通話係做唔到自體wifi。