數碼通4.5G係咪有頻譜改動?經常無訊號!

有無人發現數碼通由8月20日淩晨淩時開始原本收到4g 嘅地方突然無訊號,反而3.5G就收爆,係港島區試過好多地方都係咁。。。4g訊號極弱,大多數時間係要用3.5g.
原先以為係維護,但直到呢一刻都係咁,有無師兄知發生咩事? tks!

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# dorinhk
今日隻蛋收唔到.放入手机得好慢.掉久左張年卡

回復 2 #wilsonlam88

完全收唔到? 定4g 收唔到?
我用月費㗎

回覆 3# dorinhk
我張是激卡.年卡.放手机收到.放wifi 蛋收唔到.似有頻普cut 左

回復 4 #wilsonlam88

睇怕都係有頻段cut 咗比5g....smt 真係絕,呢頭促銷4.5G,果頭cut 頻譜。。。觀察多兩個禮拜再決定轉唔轉會。我呢個自由身plan用咗好多年。。 可惜。。

估計數碼通長遠係3g 取代2g , 5g取代4g。。。其實4.5g 我夠用。

SMT 既4G頻應該無cut (B1-2100, B3-1800,  B7-2600, B8-900 都正常收到)
係3G既 Band5 850Mhz依家好難至收得到

回復 7 #jd2268

但由尋晚12點開始就收唔到4g. 用兩部電話加一隻手指試過。
仲要唔止一個位置,
同埋一邊行一邊係3g 4g之間轉嚟????去(最後都係3g).之前無咁嘅情況。。

回復 jd2268

但由尋晚12點開始就收唔到4g. 用兩部電話加一隻手指試過。
仲要唔止一個位置,
同埋一邊行一 ...
dorinhk 發表於 2021-8-20 23:27

我部oppo,4G主頻收到LTE900 (earfcn 3775)
Neighbor Cells 掃到有 earfcn 374 (LTE2100), earfcn 1551(1800)同. earfcn 3000 (LTE2600)

咁我就唔知你點解會咁啦

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回復 9 #jd2268

我連4g 都連唔到,無數據可提供。。
九龍區係正常d,但香港區完全唔掂。。