3月1日之後~用開月卡~有冇取代既方案?

3月1日之後
每個月~用開月卡既各位大哥~
有冇諗到咩方法?
通常大家都有兩張卡
第一張係養號碼~主要打出打入~
數據通常好小~
第二張卡主要就用黎上網

我暫時諗到既係

第一方法~一張卡解決哂
上台轉無限上網plan
哩個係最簡單直接方法~
但係相對皮費就增加好多
睇下好唔好采join到推廣~百幾蚊既真無限plan
Join唔到就可能硬食二百幾~甚至三百以上

第二個方案
如果唔需要貓頭鷹時段上網~
每個月用量係50gb以下
可以考慮sosim作為月卡作為實名~
每個月續費都係33蚊~網速又有42mb~

第三個組合方案係
第一張卡
Join三台diy儲值卡
開年plan~數據用量揀最小就可以
一樣有免費一年貓頭鷹時段任用~
第二張卡~
又係sosim~
新卡第一個月係50gb
第二個月續費就開始有60gb
不過60gb後就得128kb

第三個方案
我係最唔考慮~因為覺得唔抵
就係惠康卡或kabayan
每個月增值88蚊續plan
惠康卡每個月係80gb~用完就冇~
kabayan粉紅卡係真無限~
但係用量20gb打後~網速得2mb
睇你接唔接受到

第四個方案
3台黑卡續plan~
每個月99蚊~100gb 42mb  貓頭鷹時段7.2mb任用
哩個方案都係唔抵~
原本開新卡係50~續plan變相每個月比多49蚊
但係每個月100gb 加貓頭鷹時段任用
如果每個月都需要續plan既話~
我覺得黑卡好過kabayan

因為儲值卡實名制日子好快就到~
所以開始諗定方案~
個額就得10張~
登記一張實名~生效又要時間
取消實名又要時間
一切都要睇到時政府個登記系統方唔方便~
登記實名同取消實名係咪好快就生效
甚至即日即時生效~
咁樣就可以
繼續維持好似而家咁~
每個月新開一張~揼一張

sosim而家想開貓頭鷹時段係要俾錢
盛惠48蚊 180日貓頭鷹時段全用  50gb 社交數據
但係網速得7.2mb
勉強睇下片都夠用既~
用黎打機打傳說果d就真係免~

我就想問用開sosim既師兄
sosim可唔可以同時開兩個plan?
開完33蚊50gb plan~增值48蚊再開180日 貓頭鷹時段
可唔可以咁做?
如果可以同時開兩個plan~
算係解決左月卡既煩惱~

你第四個方案 3萬能卡仲有個60日plan FUP 90GB + 「歡樂通宵」無限數據$100
平均每月大約$42.5

你第四個方案 3萬能卡仲有個60日plan FUP 90GB + 「歡樂通宵」無限數據$100
平均每月大約$42.5 ...
hei82y 發表於 2021-9-4 17:15

真係冇留意~有哩個60日  90gb plan~
不過岩岩係度諗~一個月45gb~
我唔肯定自己夠唔夠用~
因為有時睇片~會睇1080~

反正明年3月前開的卡到明年3月至2023年2月仍然可以不實名以增值繼續使用。

3月1日之後
每個月~用開月卡既各位大哥~
有冇諗到咩方法?
通常大家都有兩張卡
第一張係養號碼~主要打出打 ...
忠仔 發表於 2021-9-4 16:07

登記實名肯定是即時生效,現在已有卡做到(Mysim)。
而取消實名,根據指引,是限要一日內生效:
5.6.5 If a user makes a request to a licensee for deregistration of a registered SIM card, the licensee shall as soon as practicable, and in any case no more than one calendar day after receiving the request, deregister it.

反正明年3月前開的卡到明年3月至2023年2月仍然可以不實名以增值繼續使用。
apliucard 發表於 2021-9-4 18:51

而家儲值卡~平之餘又有多數據~得sosim做到3月1號前開卡
可以直接用到2023年2月~

其他儲值卡都係每個月開新卡先叫抵玩抵用
仲有其他儲值卡續plan既錢~夠買兩張新卡黎用
所以22年3月1後開始玩新儲值卡既已經要開始登記

登記實名肯定是即時生效,現在已有卡做到(Mysim)。
而取消實名,根據指引,是限要一日內生效:
5.6.5 If ...
csuse123 發表於 2021-9-4 20:54

終於搵到呢句出嚟
即係其實唔使太擔心
預一兩個Quota 做Buffer 一定無問題

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)