用緊samsung e1150,打開通話,關蓋收線

請問有沒有接機介紹
3dgold 發表於 2021-10-25 08:41

Hugiga

CMHK 一路都堅守2G,如果想 keep 住用 2G 機不如 mnp 去相關儲值卡。

中移真係好照顧用家, 行山有2G好重要

CMHK 一路都堅守2G,如果想 keep 住用 2G 機不如 mnp 去相關儲值卡。
mtng223 發表於 2021-10-25 12:08

如果佢真係咁堅持2G的話, 就唔會早年一直叫prepaid用戶免費換成3G/4G卡. 我手上有張cmhk prepaid(由2G免費換4G,送50話費)插入去我親戚部2G機, 係搵唔到signal的
本來親戚話MNP去cmhk,我都只係採取博一博既心態 反正屎通平時一pat屎, 呢次cut 2Gcut得咁爽, 更加快D幫佢分手好過

另外, 安心出X 11月殺到, 到時可能連按鍵式老人機都無用, 要直上智能機  (如果直上智能機, 就唔使MNP了,我都覺得自己好煩 )
SYW 發表於 2021-10-24 23:40

"按鍵式老人機" got no future, no more buying this kind of device.  Better prepare for "智能機", with basic training

"按鍵式老人機" got no future, no more buying this kind of device.  Better prepare for "智能機", wi ...
pc1668 發表於 2021-10-25 14:38

親戚(>70y)唔肯換智能機住
我打算等到下個月安心出行再睇情況慢慢"勸解"

如果nokia+按鍵+4G+安心掃, 咁就完美了, 我又唔使煩

好得意
3萬,鎖2G,是搵到台,但打唔出電話

如果no ...
SYW 發表於 2021-10-25 14:52

政府一直都有豁免類別﹐長者就係其中一類﹐相信政府都知一定有死硬派的長者唔會用智能電話/舞唔掂apps。
所以﹐最終都唔會迫全人類使用安心出行﹐豁免一直會存在。

如果nokia+按鍵+4G+安心掃, 咁就完美了, 我又唔使煩  
SYW 發表於 2021-10-25 14:52

My relative (8x) is using smart phone, I think it takes time to adapt

回覆 19# pc1668

Some elderly lost memory so quick. You teach him how to swipe the button, a couple hours later he complaint cannot receive a call, just because he pressed the button hardly instead of swipe.