回覆 16# SYW

安心唔會搞D老人家呱

回覆  pc1668

Some elderly lost memory so quick. You teach him how to swipe the button, a couple h ...
salaryman 發表於 2021-10-25 16:16

exactly!

press the button to receive  we chat call ,
but  swipe the button to receive regular phone call.
They always get mix up!   
之後就賴個電話壞!!  接唔到call

回覆  pc1668
Some elderly lost memory so quick. You teach him how to swipe the button, a couple hours later he complaint cannot receive a call, just because he pressed the button hardly instead of swipe.
salaryman 發表於 2021-10-25 16:16

"pressed the button hardly instead of swipe" ... Oh yes! It happens!

用緊samsung e1150,打開通話,關蓋收線

請問有沒有接機介紹
3dgold 發表於 2021-10-25 08:41

我就換了這台​LG Wine Smart Jazz 4G低階入門摺機給老人家用, 裝了外加小Apps: 螢幕上顯示一個大時鐘+大電池, 不用再教導一次怎麼用; 就當是古舊摺機用已可以了

回覆 24# o2mini

I also have LG Wine Smart II for my elderly parents. They used it without problem but now it has a major problem, 安心出行 can install but not functioning.

回覆  o2mini

I also have LG Wine Smart II for my elderly parents. They used it without proble ...
fourcows 發表於 2021-10-25 23:11

當古舊摺機用還想安心出行? 填紙仔好了 就算俾你搞掂安心出行; 老人家都唔識用啦

feature phone轉唔轉smart phone哩個問題真係無限loop

年前已經講依家D An機只要做少少setting接/打電話都簡單過feature phone
1. 智能接聽 連制都唔洗㩒,detect到電話接近耳邊就自動接聽
2. 一鍵撥打 shortcut 起首頁 㩒一下就打到
3. 解鎖 唔鎖(㩒個power就得)/人面/指紋
4. 安心出行 政府要你用,你裝左入場時自自然然有人教你scan架啦
另外仲可以share GPS防長老走失

不過應該好快又會有人走出來話得幾個"一鍵撥打shortcut"老人家暈要打999點算
另外乜乜九巴,youtube,whatsapp,wechat,天文台呀唔識用(但用feature phone時又唔見話要用)

所以真唔明到左哩個年頭點解仲要換4G feature phone

好彩幾年前已經幫兩老換左smart phone依家長老又唔洗擔心入唔到公共圖書館,買唔到餸,覆唔診,同唔洗出去同人搶二手平機

feature phone轉唔轉smart phone哩個問題真係無限loop

年前已經講依家D An機只要做少少setting接/打電話都 ...
淼林焱 發表於 2021-10-31 13:36

師兄你說服到老人家轉用smartphone的話,已經係一項成就 功德無量,遠勝佛祖耶穌   
無按鍵式,對佢地黎講,係世界末日咁

via HKEPC Reader for Android

當長老開始腦退化, 就知味道了

當長老開始腦退化, 就知味道了
fourcows 發表於 2021-10-31 14:46

就係其中一位長老開始腦退化連feature phone點接/打電話唔記得
所以先驅使我換smart phone防走失
但換左後意外解決接/打電話問題