2010書展攻略!帶你遊書展、買輕小漫畫

今晚9:00p.m.-10:00p.m.《波歌ON AIR!》特別節目《2010書展遊》
介绍今年書展,一同帶你遊書展,得知書展買輕小漫畫最新資訊

#1 Hall 1(1A-E)攻略!
#2 Hall 3(3F-G)攻略!
#3 小弟戰利品!

早上8:30,排隊中...
已經算少人
因為今曰平日
要返工
+上好早
一般青少年都ZZ中(昨日我中午12點先醒...)

今年書展同上年一樣
分三個展區:
Hall 1, Hall 3 , 兒童天地
相信大家都只會去一D賣輕小漫畫的展商
所以注要去Hall 1(1A-E) & Hall 3(3F-G)就OK
(因唔見咗張書展平面圖,所以無法準確說明位置)

Hall 1
講講Hall 1(1A-E)先
Hall 1(1A-E)有:
一代匯集(1C-C38)
東立(1A-B20)
皇冠,青桐,青春(1B-B02,B12,C13)

今次重頭項目
必定係一代匯集(1C-C38)
尖端,角川D輕小漫畫只有E到

書展優惠:

尖端輕小漫畫:8折
角川輕小漫畫:85折

一本尖端輕小(例:緋彈的亞莉亞IV)
原:$60
8折$:48(足足減去$12!!!!!!)

一本角川輕小(例:百無禁忌)
原:$50
85折:42.5(足足減去$7.5!!!!!!)

比信和買更平!

↑這本《異動之刻》好似唔錯(不在於輕小漫畫區,在一般書區)

但有不少新書都冇
例如:化物語(尖端),天降之物7(角川),C3-魔幻三次方-01(角川)等等都未有
(信和有"C3-魔幻三次方-01")
之后上到信和有ED新書

上到Hall 3(3F-G)
看見大大個尖端LOGO|75|
請小心!
內裏大部份只有尖端所出的其他書(例:教學,雜誌等等)

其次是東立(1A-B20)
東立工作人員說只有一個展位在Hall 1(上年有兩個!?)
內裏大部份都是東立出的輕小
小弟沒多留意東立的出書
唔知有冇新書推出
不過想信都有新書係到

東立書展優惠:
輕小原:$45,$48,$50,$52,$55
買3本:$120(平均40!!)
不足3本:85折
我同FD一整買三本(例:黑姬柚葉+劍之女王與烙印之子I&II 每本$55)
每本平15!!!!!

漫畫優惠:
原:$35,$38,$42
買5本:$145(平均$29!!!!)
不足5本:每本$30(平$5,$8,$12!!!!!)

東立的輕小漫畫真係好平
值得去買返一兩本泥看看!
|21|

重有皇冠,青桐,青春(1B-B02,B12,C13)
上年買少年陰陽師就係E到
聽說少年陰陽師套書售$7XX
主要係青少年喜愛的小說

無意間發現咗有趣嘢

浪漫滿屋!?

這參展商位於1D-D31(好似=_=")
有不同韓國漫畫同畫漫畫教學

上位張相係漫畫教學書的其中一頁

Hall 3(3F-G)

這是兒童天地(3B-E)的出入口,
內有正文社

但當中大部份唔係漫畫

所以兒童天地(3B-E)立刻放棄
去對面的Hall 3(3F-G)

Hall 3(3F-G)
必定係去木棉花(3G-C28)買動漫精品

外面放晒不同動漫精品
有家教,黑執事等等

有唔同精品,杯(好多)、鍾(好細)、袋(...)

其中一D精品(其餘的可看《2010木棉花香港書展&香港動漫電玩節商品快報》)
以我所見今次在書展內所賣的精品並不是全部
例如守護貓娘緋鞠,科學超電磁砲等相關精品好少,甚至唔見有(緋鞠床上海報|79| )
可能系香港動漫電玩節先有
大家多一兩個星期....

喜歡麥兜的
到3G-B16(14,15)
有好多好Q麥兜

最后就係今次戰利品!

買咗6本輕小,1本漫畫
輕小:劍之女王與烙印之子I&II , 百無禁忌 , 緋彈的亞莉亞IV , 變裝魔界留學生03 , xxxHOLiC(西尾維新)
漫畫:MM一族02
重有係木棉花買家教超小型杯
好Q  (好貴$100T_T)

這是我個FD戰利品
輕小:百無禁忌 , 緋彈的亞莉亞IV , 黑姬柚葉
漫畫:妖精的尾巴(唔記邊期=_=) , 玩伴貓耳娘3-5

估下E本係咩

這本好孩子一定唔看得!!!!

書展=漫節
漫節=game展
bakamono 發表於 2010-7-21 20:48

講得好
漫節=o靚模展

多謝分享, 今年人多??
pong920 發表於 2010-7-22 14:34

5多..

話說今日去左,真係冇上年咁多人
行得好舒服

漫畫...睇過哂真係得一間有
(唔計我的咩咩之道同牛仔果D)
動 ...
otisshan 發表於 2010-7-22 15:55

一代之外
重有東立有漫畫...
(那只有兩間=_=")

用左幾$呀?
ecjacky 發表於 2010-7-23 12:31

用咗大約$300...

點解買到最後果本?
我想買守護貓娘但工作人員話有18banner唔賣得...
hold_find 發表於 2010-7-23 19:44

18+的去信和買>.<