true end, not happy end
jacktsui 發表於 2021-4-9 12:06

萊納母子 / 妮雅父女的對話真的很神

但下一格卡碧的德式背摔笑到噴水

差啲唔記得呢一套係佢處女作, 咁長既故事處女作可以做到咁完整真係堅抽
佢啲搞笑功其實好勁, 下套會唔會畫校園故事, 好似佢啲'偽'預告咁

其實都唔期待佢一話可以滿足收科
不過當然唔係糞作

睇完感覺還好~
似電影既最尾~~
完結得幾好

其實都唔期待佢一話可以滿足收科
不過當然唔係糞作
smoke_cheese 發表於 2021-4-9 15:54

主線故事基本上已好完滿, 作為故事主軸 "驅逐所有巨人" 的立誓艾倫也超額完成了

不過今期別冊少年マガジン本身有巨人舊回全彩連載.............

個人感覺應該將這舊回全彩連載的頁數改為第139回的 "二回合拼" 連載

増加頁數去描敘三年後部份.................

是咁的~
開定個post比大家討論
最後一話 會帶來神作, 還是糞作
黑道明 發表於 8/4/2021 19:32
Related????

[HK01]《進擊的巨人》139話結局爛尾?14套漫畫結局更失望 鬼滅都算?
全文見:https://www.hk01.com/%E9%81%8A%E6%88%B2%E5%8B%95%E6%BC%AB/610349/

[HK01]《進擊的巨人》5大世界觀設定重點解析 帕拉迪島原型竟是這裡?
全文見:  https://www.hk01.com/%E9%81%8A%E6%88%B2%E5%8B%95%E6%BC%AB/610157/

我本身無追進擊的巨人,淨係知道大陸網民狂圍攻諫山創,話乜結局侮辱之前嘅劇情、成齣根本係宣揚軍國主義等。
你哋覺得MAPPA會唔會改結局呢?

我本身無追進擊的巨人,淨係知道大陸網民狂圍攻諫山創,話乜結局侮辱之前嘅劇情、成齣根本係宣揚軍國主義等 ...
Tonynck 發表於 11/4/2021 20:58

小人 覺得 巨人/Titan 其實 是 講 特權!!
警察/公安 的 特權 世界 是否 一種 軍國主義?

我本身無追進擊的巨人,淨係知道大陸網民狂圍攻諫山創,話乜結局侮辱之前嘅劇情、成齣根本係宣揚軍國主義等 ...
Tonynck 發表於 2021-4-11 20:58

唔會, 本身個世界就係咁~
之前死咁多人, D人咪又係嘈~
唔會改~

其實睇下 YOU TUBE 啲考察, 就會知唔少背後既意思, 有啲雞精片幾分鐘已經講到好多核心野
啲人淨係睇最表面果層, 然後見到啲3流標題黨評論就憤青上身咁

佢個結尾咁完整, 基本上已經交代晒 , 唔好話改, 我估作者連單行本後記都唔會畫