用開intel準備轉amd, 有些前路問題

1. 790fx + sb750 + 肥龍2, 這個組合是否ddr2 末代機. 明年好像全都是ddr3天下.amd 會否再出新cpu包含ddr2 controller.
2. 如今天先賣 華石 790fx+sb750, 再賣粒二手U用住先,到2月再轉肥龍2, 會否有點不智.

2號啦...........
我之前都係咁諗,不過因為唔夾我張RAID卡所以先放左塊M3A79T-D.........唉.

原帖由 kingwilliam 於 2008/12/14 10:39 AM 發表
1. 790fx + sb750 + 肥龍2, 這個組合是否ddr2 末代機. 明年好像全都是ddr3天下.amd 會否再出新cpu包含ddr2 controller.
2. 如今天先賣 華石 790fx+sb750, 再賣粒二手U用住先,到2月再轉肥龍2, 會否有點不智.

2. 790FX + SB750 , 買粒二手 K10 / 平 K8 玩住先 等 肥龍 II

原帖由 dom 於 2008-12-14 11:52 發表

2. 790FX + SB750 , 買粒二手 K10 / 平 K8 玩住先 等 肥龍 II

790GX同埋790FX有咩唔同

而家冇塊版係790FX+SB750
790GX+SB750同790X+SB750就有

原帖由 1991207 於 2008-12-14 12:47 發表
而家冇塊版係790FX+SB750

唔好吹水

原帖由 [N.H.K]anime 於 2008-12-14 12:07 發表

790GX同埋790FX有咩唔同

有顯示/冇顯示,CF 790FX係16X+16X/8X+8X+8X+8X,790GX只可以係8X+8X

原帖由 mh使者 於 2008-12-14 12:48 發表

唔好吹水

有邊塊

原帖由 1991207 於 2008-12-14 12:49 發表

有邊塊

DFI同ASUS都有 ASUS果張係M3A79T-D,DFI果張係LANPARTY DK 790FXB

原帖由 mh使者 於 2008-12-14 12:51 發表

DFI同ASUS都有 ASUS果張係M3A79T-D,DFI果張係LANPARTY DK 790FXB

ASUS M3A79-T DELUXE/AM2+ AMD 790GX M/B HK$ 1,610.00
DFI我就唔知