請看看這張圖, 高清效能一問

請問圖中的719MHZ 是什麼東東?
因為我發覺我用家中3年前的DESKTOP
AMD 3200+
2X1GB DDR 1
7600GT (沒有硬解)
用TOTAL MEDIA睇高清TVB時都要CPU FULL LOAD100%,
所以會"疾"
但現在用NOTEBOOK,
CPU 是P8400, C2D 2.26
1X2GB DDR3 1033
行XP, INTEL 4500 顯示 (在XP沒有硬解)
但是以CPU+ RAM的能力不能好順咁睇高清嗎?

有人幫到我嗎?

原帖由 IKEY 於 2008-12-14 21:58 發表
AMD 3200+
2X1GB DDR 1
用TOTAL MEDIA睇高清TVB時都要CPU FULL LOAD100%,
所以會"疾"
CPU 是P840 ...

719mhz,咁低嘅.....
開張cpu-z睇下先,amd 3200+如淨睇 tvb 高清就加張gf 9500gt,$500樓下,ati 4350 $3xx.
你張7600gt是否pcie?

原帖由 kf 於 2008-12-15 01:13 發表

719mhz,咁低嘅.....
開張cpu-z睇下先,amd 3200+如淨睇 tvb 高清就加張gf 9500gt,$500樓下,ati 4350 $3xx.
你張7600gt是否pcie?

黎張CPUZ圖比各位睇下先

原帖由 IKEY 於 2008/12/14 09:58 PM 發表
AMD 3200+
2X1GB DDR 1
所以會"疾"
CPU 是P840 ...

你大機 轉用 HD4350 / 9400GT 已經可以解決 高清播放問題

咁NOTEBOOK點解決?
如果轉用VISTA就解決到因4500支援硬解, 只係XP唔十卜

原帖由 IKEY 於 2008-12-15 01:21 發表

黎張CPUZ圖比各位睇下先

其實你係唔係想問:    (現在用NOTEBOOK, CPU 是P8400, C2D 2.26
1X2GB DDR3 1033行XP, INTEL 4500 顯示 (在XP沒有硬解))

宜家部notebook可睇到 tvb 高清,但舊 amd 3200+ 睇到但唔順????

唔係,
係2部出黎效果竟然一樣會"疾"

我以為大家都無硬解情況下應該P8400 +2GB DDR3 會好過部DESKTOP AMD3200 (單核心)+ 2GB DDR1

效能MODE轉做Performance應該會好好多