我想問gtx280 ge電力問題

聽聞gtx280要耗用236W的電力
使用者還必須額外接上一組8-Pin與一組6-Pin的12V電源才能正常驅動
咁請問如果我要換呢張卡,係唔係要買過個火牛?
我個火牛行緊400w=.=
如果要換,換邊隻好?幾錢左右???
有冇用呢張卡ge人可以分享下經驗?
我有d想換呢張卡

咁HD4870 係唔係就冇咁食電@@?
同埋我見有d人話HD4870x2才會比得上gtx280
HD4870一張就只係9800gtx和gtx260的中間數左右(當然我不肯定,上網睇的= =")
同埋HD4870係唔係都係行pcie?
你ge意見真係幫到唔少^^
thx先

原帖由 hottest 於 2008-12-15 07:35 發表
要呢張咁既卡做乜, 食咁多電. 你買左番黎, 唔好唔記得你每年都要餵電比佢食, 即係每年都要比錢養佢.

話時話HD4870實力接近GTX280, 講緊都係差4-5FPS.
價錢已跌至$15xx.

GTX280 < HD4870 < GTX260 < HD4850

換牛換 ...

師兄真係比你吹到"啤"一聲。。。。。

"  要呢架法拉利咁既車做乜, 食咁多油. 你買左番黎, 唔好唔記得你每年都要餵油同燕梳比佢食, 即係每年都要比錢養佢.

話時話波子實力接近法拉利, 講緊都係差30-40HP.
價錢已跌至.......................  " ..

鍾意就係鍾意,唔好強行改變他人的喜好,佢用得280相信佢知米價,如佢買了4870但最後佢唔滿意,相信我哋付擔唔起個責任  

假設這部機每秒抽300W,
優質牛(85%): 抽353W
雞牛(60%): 抽500W
相差147W!!!!! 用優質牛比雞牛每秒慳147W.

唔會用秒做單位
係用小時

原帖由 hottest 於 2008-12-15 07:35 發表
要呢張咁既卡做乜, 食咁多電. 你買左番黎, 唔好唔記得你每年都要餵電比佢食, 即係每年都要比錢養佢.

話時話HD4870實力接近GTX280, 講緊都係差4-5FPS.
價錢已跌至$15xx.

GTX280 < HD4870 < GTX260 < HD4850

換牛換 ...

肯定

樓主你係咪想換卡, 你不如講下你用咩config先啦, 即使你有張gtx280, 你粒u推唔起都係冇用, 仲有你個火牛得400w, 換中部分既卡都要換火牛

gtx280講緊係幾百w同4千銀, 諗清楚先啦

隻牛唔夠力
除非真係90+