有冇 atom 既 itx 版可行raid 同埋有冇d可裝2個3.5"hd 既 itx 機箱 ?

睇過 nas 既傳送 file 速度之後(得o個10M 左右 write), 都係唔好搞我
打算砌部 itx 做 nas 好過, 行 usb to usb network cable 應該會快好多
打算買兩隻 1TB 行 raid1, 但係想搵塊最慳電既 itx 版, 因為應該會成日著住部機
最慳電係唔係 atom? 但我見 atom 既 itx 版好似冇 built in raid, 有冇d有 架?
睇上 一期e-zone介紹塊via c770 ok?

atom唔多見build in raid, 都係要插卡, itx箱有d大少少都可以插2隻hdd ge.

我睇左咁耐atom版, 下下都要4X-5X W, 好大W數. 但都見過report 一塊normal atom版可以去到2X-3XW
粒U係atom最慳, 但都唔快得去邊, 所以我用左U7700 modt

原帖由 leofong2022 於 2008-12-16 14:08 發表
atom唔多見build in raid, 都係要插卡, itx箱有d大少少都可以插2隻hdd ge.

我睇左咁耐atom版, 下下都要4X-5X W, 好大W數. 但都見過report 一塊normal atom版可以去到2X-3XW
粒U係atom最慳, 但都唔快得去邊, 所以我用左U7700 modt

我諗住用來做 nas, 所以唔駛快, atom + 1gb ram + windows xp 都夠晒有突

ic, 咁只係箱 and 火牛的問題

原帖由 leofong2022 於 2008-12-16 15:00 發表
ic, 咁只係箱 and 火牛的問題

其實我想搵d用外置火牛又放得落兩隻 3.5 hdd 既itx機箱
因為外置火牛係零燥音, 機箱內置既牛仔點靜都會有風扇聲

原帖由 jso77 於 2008-12-16 03:41 PM 發表

其實我想搵d用外置火牛又放得落兩隻 3.5 hdd 既itx機箱
因為外置火牛係零燥音, 機箱內置既牛仔點靜都會有風扇聲

燥音/熱/壽命/穩定性
這四樣野有著不能分割的關係

atom行RAID,頂多兩條SATA,即最多行RAID0或1...
重未計砌佢部機既價錢,買個ITX殼都近千,
分分鐘你咁樣砌等同買過部209+ 或TS 209 Pro II,
又未計耗電量,計埋分分鐘唔化算...

除非你玩四隻或以上既NAS,因4-bay NAS機賣近萬元(以高性能計),
這樣的價錢可以真的用部細板黎砌NAS+Linux啦...

搭單問有冇可以裝Low-Profile卡既itx case

原帖由 tingcrab 於 2008-12-16 16:53 發表
atom行RAID,頂多兩條SATA,即最多行RAID0或1...
重未計砌佢部機既價錢,買個ITX殼都近千,
分分鐘你咁樣砌等同買過部209+ 或TS 209 Pro II,
又未計耗電量,計埋分分鐘唔化算...

除非你玩四隻或以上既NAS,因4-bay NAS機賣近萬元(以高性能計),
這樣的價錢可以真的用部細板黎砌NAS+Linux啦...

睇用家所需je, 我買果時因為覺得買部千幾ge NAS 仲貴過自己砌, NAS係唔包hdd, function仲要係少過normal computer. 乜速度都都返曬來
my list (all are old price):
U7700 ~ 530 hkds
idid 1345 = 899 (now 799)
harddisk 5002ABYS = 580 (now ??)
2gb ram = 180

結果多部電腦用

好過用什麼500MHz cpu NAS
不過講清楚就是各取所需, 以上是我的想法

原帖由 eh 於 2008-12-16 17:01 發表
搭單問有冇可以裝Low-Profile卡既itx case

我記得係有, 不過機箱較大, 早前有d師兄post過d日本機箱好正, 可以插乜都得
但詳細真係唔記得