應該點upgrade好呢?

我部機用左兩年半喇,基本上依家出既game都打得唔順
PD930 CPU
ASUS P5LD2 主板
DDR2-667 1G x 2
GeForce 7600GS 256MB
250G SATA HD

大家覺得我就咁換張9800GT/4830好(一月)
定係用$3000 up過CPU(E8400),主板,Display Card好呢(二月)
又或者等i7降價換埋DDR3好?(半年後)

都係等i7降價換埋DDR3好D。

應該等你唔再用電腦打機,  又或者有多d錢時才upgrade  

唔用電腦打機?
我其實一路都係打梗戰地風雲2~
又未有第3集,唔太急換既
但有陣時又手痕想打下need for speed喎

$3000 up都唔得呀?

原帖由 zonebaby 於 2008-12-19 04:38 PM 發表
都係等i7降價換埋DDR3好D。

就算依家$3000 775 上high end都唔得啦,點解半年後可以$3000 i7+x58+DDR3?

原帖由 sirius 於 2008-12-19 06:00 PM 發表
唔用電腦打機?
我其實一路都係打梗戰地風雲2~
又未有第3集,唔太急換既
但有陣時又手痕想打下need for speed喎

$3000 up都唔得呀?

930+4850/9800GTX 絕對夠玩NEED OF SPEED & 戰地風雲2

唔好意思,可能我解釋唔好。
如果等i7我諗唔止用$3000既,因為都差唔多成部換過咁濟。
同埋到時可能最平既i7千幾蚊買到,又可能出左P55,希望千二至千五有交易

其實依家個問題係我部老爺機值唔值得用$3000up做e8400同埋9800GT/48xx,如果都捱唔到幾耐,咁半年後先算

原帖由 sirius 於 2008-12-19 06:17 PM 發表
唔好意思,可能我解釋唔好。
如果等i7我諗唔止用$3000既,因為都差唔多成部換過咁濟。
同埋到時可能最平既i7千幾蚊買到,又可能出左P55,希望千二至千五有交易

其實依家個問題係我部老爺機值唔值得用$3000up做e8400同埋9800GT/48xx,如果都捱唔到幾耐,咁半年後先算

你confirm塊板係PCB 2.0或以上先support C2D,但都唔support E8 series,因為要換埋板,所以你$3000都唔夠錢upgrade

小 upgrade可考慮加 2G RAM .....
Display card 就看你用甚麼 resolution 和 level of detail 玩 games.....

原帖由 toylet 於 2008-12-19 18:51 發表
小 upgrade可考慮加 2G RAM .....
Display card 就看你用甚麼 resolution 和 level of detail 玩 games.....

你塊板用唔到C2D 現在巳2G ram 不用加ram了
如果d game打得唔順   換u的話又要換底板 小upgrade可以換張顯卡先
大up的話等1,2月減價就可以出手了 C2D就免la 買C2Q吧 p45 260+ or 4870
i7??  半年後都唔會平得去邊

原帖由 beeclub 於 19/12/2008 19:27 發表
你塊板用唔到C2D 現在巳2G ram 不用加ram了

Put (賣) 2x1G
Call (買) 2x2G ...
現在的 DDR2 RAM 真的很便宜 ...... 不買會否走寶???