想問下...買左兩支adata 1gb ddr2 800..

新手....
本身部機行緊ddr2 800 1gb x 2 ....而家加多兩支落去...但插滿4支boot唔到...得三支得...試過唔同組合...都只係個一支boot 唔到....係咪即係個一支有問題?

我頭先係中央田買...應該拎返代理換????

原帖由 saviolaele 於 2008-12-20 00:53 發表
新手....
本身部機行緊ddr2 800 1gb x 2 ....而家加多兩支落去...但插滿4支boot唔到...得三支得...試過唔同組合...都只係個一支boot 唔到....係咪即係個一支有問題?

我頭先係中央田買...應該拎返代理換????

有問題個枝一條行唔行到先?如唔得緊係番中央田叫佢換啦.記得帶單.

原帖由 kf 於 2008-12-20 01:06 發表

有問題個枝一條行唔行到先?如唔得緊係番中央田叫佢換啦.記得帶單.

一條都行唔到...
一開機memory test 個度show 唔到出黎,stop 左係度

一樣型號?

應該個支真係唔得, 換過

原帖由 reyzkyo 於 2008-12-20 04:47 發表
一樣型號?

yes
also adata ddr2 800 1GB

有D底板行曬4條Ram slot,要係Bios加反少少電壓(比預設電壓)先Boot得起家

原帖由 hkepczeg 於 2008-12-20 11:08 發表
有D底板行曬4條Ram slot,要係Bios加反少少電壓(比預設電壓)先Boot得起家

但係我only用果一條都boot唔到....

btw, 如果要加電...加幾多先得?
using 1.9V now

780G , 4800+

回覆 9# 的帖子

單一條都唔得即係條 Ram 有問題 ,
有冇試過其他 Ram Slot ?