是否當作sata硬碟

請問如果把ide的hd接上sata的轉換插後,主機板及或系統會當它是那一類硬碟呢?如安裝xp時又要否裝sata的driver呢?

原帖由 or8899 於 2008-12-20 01:01 發表
請問如果把ide的hd接上sata的轉換插後,主機板及或系統會當它是那一類硬碟呢?如安裝xp時又要否裝sata的driver呢?

把ide的hd接上sata的轉換插後, 等於 sata device
如一般 sata device 一樣, 安裝 xp 時
行 ide mode, 唔洗裝 sata 的 driver
行 raid mode,  要裝 sata raid driver
行 AHCI mode,  要裝 sata AHCI driver

原帖由 k2t4 於 2008-12-20 01:20 發表

把ide的hd接上sata的轉換插後, 等於 sata device
如一般 sata device 一樣, 安裝 xp 時
行 ide mode, 唔洗裝 sata 的 driver
行 raid mode,  要裝 sata raid driver
行 AHCI mode,  要裝 sata AHCI driver

請問行 ide 同 ahci 有咩分別呢 ?

原帖由 wing1234 於 2008-12-20 01:21 發表

請問行 ide 同 ahci 有咩分別呢 ?

ahci support hot swap

thanks!

原帖由 k2t4 於 2008-12-20 01:23 發表

ahci support hot swap

即係剩行 windows set用ide 就方便 d ?

咁dvd rewriter也是否可以加sata轉換而唔使裝driver使用?