好苦惱...請問如何設定 J&W minix itx 的 Fan control ? d Fan 插落呢塊板好嘈

我而家係用緊 J&W minix itx + Inwin Case...
但發覺我用org HS / 1U HS..(4pin PWM fan)
把CPU , NB ..fan 都係好嘈...睇返發覺兩把fan speed 都好高..
而一開果下一定會full speed 咁行左把fan..去到windows 先會慢返落黎..但CPU 果把都仲係3xxx rpm ....而CPU 而家既天氣黎講係 25-28 度之間

但塊板bios 入面可以試定fan 既又唔多 ....
PWM control 我真係唔識set....我而家係揀default thermal 果個..行default value...但d fan speed 我真係接受唔倒.

定係還是一定要自己加fan controller

開果下一定係full speed 係岩架喎,因為係bios 控制fan speed 嘛. 未過bios, 佢點控制呢?

你覺得而家天氣涼,唔需要咁快,
最簡單是在bios內set manual mode
[0-255] max.
你隨便set 一個255以下既數字佢就會轉慢不是full speed, 至於幾多先夠就係你個人感覺去決定了.

原帖由 bee8013 於 2008-12-24 10:32 發表
你覺得而家天氣涼,唔需要咁快,
最簡單是在bios內set manual mode
[0-255] max.
你隨便set 一個255以下既數字佢就會轉慢不是full speed, 至於幾多先夠就係你個人感覺去決定了.

咁我想問下255 以下..呢個數字係代表d 乜野呢 ?
我見佢default 係250

原帖由 kenfung 於 2008-12-24 10:35 發表

咁我想問下255 以下..呢個數字係代表d 乜野呢 ?
我見佢default 係250

0 是唔轉
255係100%轉
get到未?

原帖由 bee8013 於 2008-12-24 10:42 發表

0 是唔轉
255係100%轉
get到未?

get 倒
但問題我試過打 010
都係轉得好勁

唔知點解我點樣切定都係好嘈把fan

原帖由 kenfung 於 2008-12-24 18:43 發表
唔知點解我點樣切定都係好嘈把fan

都覺得大聲去買個超頻3 fan controller吧, 平靚正.

有冇on cnq?
low 5XX RPM
min 8XXRPM
FULL 15XX RPM

以下設定供樓主參考(非J&W 主板 bios)