想問下,如果換底板,係咪一定要format HDD?

有冇方法唔洗咁麻煩?
另外,舊底板(Socket 478),有乜好介紹?
最緊要係仲有現貨

高人應該做到...

我都係FORMAT.....

回覆 1# 的帖子

應該要format
因為windows要讀你個motherboard的bios
唔同地板有唔同bios

原帖由 Songson 於 2008-12-27 14:19 發表
有冇方法唔洗咁麻煩?
另外,舊底板(Socket 478),有乜好介紹?
最緊要係仲有現貨

點解換底板, 一定要  Format HDD ??
重裝 Windows 都唔都一定要  Format HDD 啦

原帖由 k2t4 於 2008-12-27 14:28 發表

點解換底板, 一定要  Format HDD ??
重裝 Windows 都唔都一定要  Format HDD 啦

我就係唔知先問,你問返我轉頭...

原帖由 hclojacky 於 2008-12-27 14:23 發表

應該要format
因為windows要讀你個motherboard的bios
唔同地板有唔同bios

" 因為windows要讀你個motherboard的bios ", 你在那裡聽回來

咁其實係咪換左都boot得入windows?

同sysprep有關
換板如果唔同晶片組就會去到LOAD WINDOWS個位藍畫面(E.G.ICH7/ICH10R)
將WINDOWS重新封裝應該得

原帖由 Songson 於 2008-12-27 14:29 發表

我就係唔知先問,你問返我轉頭...

唔同 ChipSet , 都唔一定需要 重裝 Windows, 更加 唔一定需要 Format HDD

原帖由 LKNim 於 2008-12-27 14:34 發表
同sysprep有關
換板如果唔同晶片組就會去到LOAD WINDOWS個位藍畫面(E.G.ICH7/ICH10R)
將WINDOWS重新封裝應該得

ok, thx~
即係如果唔得的話boot去隻windows碟replace返咁裝就ok了?

其實我問得唔太好,我應該係想問洗唔洗重裝過windows