有 80Plus 的火牛, 是否信得過?

如題, 你們購買火牛時, 有冇睇火牛是否有 80Plus 的認證. 火牛有認證就是否代表供電可靠?

另外, 在 80Plus 入面見到有 GTR 代理的 I-cute 火牛都有認證, 其中 1050w 這隻都得到認證, 這個好似賣緊 12xx 好似幾抵用,  而且, 這個同其它有名氣的牌子在 80Plus 入面的數據比較都是差不多. 請問有冇人用緊這隻火牛, 可以給一些意見嗎?

80+ 認証只是一個規格
同質量無關
不要撈埋一齊講

原帖由 豬頭宅男 於 2009-3-12 08:56 發表
80+ 認証只是一個規格
同質量無關
不要撈埋一齊講

無錯..
例如....GTR真係行到咁多W出黎..
但係你行一個星期佢黎個不穩全機死曬....

有80+唔係神....有質量認證先係王道

原帖由 [N.H.K]anime 於 2009-3-12 08:58 發表

無錯..
例如....GTR真係行到咁多W出黎..
但係你行一個星期佢黎個不穩全機死曬....

有80+唔係神....有質量認證先係王道

咁請教師兄一下用在火牛的質量認證是什麼
小弟實在不懂
請師兄多多指教
還有一問是 750 w 以上什麼火牛的質量最受好評?( $2000 以內)

80Plus 認證=/=可靠
都要睇品牌同技藝,用料
好似INTEL同AMD的CPU咁
大家一齊行2G,3G
咁佢地又係咪一樣呀

原帖由 15灰熊 於 2009-3-12 09:13 AM 發表

咁請教師兄一下用在火牛的質量認證是什麼
小弟實在不懂
請師兄多多指教
還有一問是 750 w 以上什麼火牛的質量最受好評?( $2000 以內)

x2, 質量方面有冇一些國際認可的指標. 好多時都聽到某某大牌子一樣新買番黎照死. 有其它認證會安心好多

回覆 1# 的帖子

80+ 只係效率嘅認證, 同質量完全無關.

原帖由 GUILDWARS 於 2009-3-12 09:49 發表
都要睇品牌同技藝,用料
大家一齊行2G,3G
咁佢地又係咪一樣呀

" 好似INTEL同AMD的CPU咁,  大家一齊行2G,3G , 咁佢地又係咪一樣呀 "
咁同 可靠 唔可靠 無關

原帖由 GUILDWARS 於 2009-3-12 09:49 發表
都要睇品牌同技藝,用料
大家一齊行2G,3G
咁佢地又係咪一樣呀

你呢d 真係偷換概念...

80Plus 不代表=優質!!
但是要取得80Plus認證並不是很容易,因為佢要求的是供電效率,在指定的的數個負載率時轉換效能必須大過80%才可以取得認證,而且測試的機構不是廠商自己,而是第三方的獨立組織,用料/線路設計稍差的牛牛都很難通過全部測試,故取得認證的型號質量上是有一定保證的,而廠商亦會為取得認證的型號當作賣點做宣傳.

而GTR火牛的問題,的確他以前的口碑是十分不好(現在都是),但是我認為不應該對他的所有產品未看便說差,或者用了便等於等死去批評佢,任何品牌都一定會有一些產品是好/壞,而且現在很多人看慣了優質貴價的產品,回頭看中低階時便針對用料/設計去批評他呢樣唔好個樣唔好等等,其實用料唔一定要係貴價/大品牌的才叫好/穩定,一分錢一分貨是對的,但要出$500去要求質量$1000的物品是不可能的.
GTR......我不建議買而已(靠!又打了一堆廢話!!)