電子牛?

最近打算整部min-ITX
搵緊120w或以上外置牛
有冇人用過呢隻?
質素ok嗎? 用幾多input火牛?  20v?

http://item.taobao.com/auction/i ... ffc0d18468ba1.jhtml

Thx!

有冇人用過喔?

DC to DC,個DC sourse 點黎, 點解唔AC to DC?

回覆 3# 的帖子

AC to DC會好大隻,放唔入itx機箱
要用火牛轉dc比佢
但問題就係我唔知幾多volt 同 a 比佢
同埋個Watt數點計?  12v * 10A = 120W?

呢隻絕對係好野

回覆 5# 的帖子

ching用過?
係咪真係可以去到160w?
個變壓器又係用邊隻?

原帖由 Duff 於 2009-3-12 23:03 發表
呢隻絕對係好野

其實點睇?
不過睇落layout 幾clear, 上面d 料似d 高級底板d料...

呢隻唔係外置牛, 係內置DC-DC, 裝o係機箱入面,外面再接隻外置牛. 左上角 ATX4P 應該就係外置牛輸入.
隻外置會將110/220V AC 轉 12V  DC, 內置則將 12V DC 變成 +3.3V, +5V, -5V, +12V, -12V等不同電壓.

但其實係咪真係需要160W咁大, 如果你部機咁耗電, 咁一定產生唔少熱力,要小心散熱!
一般ITX機箱都只會配幾拾火電源. 例如:
http://item.taobao.com/auction/i ... 7c1a257a6465d20.htm

再睇真d, 呢位人兄都有d自相矛盾, 明明寫住輸入12V, 極限電流10A, 咁既係極限輸入120W, 又何來輸出160W.

原帖由 byleung 於 2009-3-13 00:49 發表

其實點睇?
不過睇落layout 幾clear, 上面d 料似d 高級底板d料...

紅色係日本富士通固態電容  

藍色好似係臺灣唔知咩牌子既固態電容

can built a pc in a car