自製 AMD/Intel 雙核比試之點升級至好?

唔知有冇錯區,有的話請見諒,及代為移動,都係想同大家交流/參考吓姐

因自己成日用 DVD Shrink/WinAVI 轉片/壓片, Tom’s hardware又從來都冇呢兩個 software既 benchmark ,又好想知 Intel 比 AMD 快幾多,咁啱呢幾日公司俾左部新機來用,所以決定做個真實測試來睇吓

機種 :
PC1 (公司機)
E7300@default 2.66GHz
Super Talent DDR2 800 – 2 x 2GB (5-5-5-15 @ 2T)
2 x harddisk SATA II (500GB + 160GB) – No Raid
Windows XP Pro-SP3 + All latest update

PC2 (自己機)
A64 X 2 3600+ @ 2.4GHz
A-Data DDR2 667 @800 – 2 x 1GB (5-5-5-15 @1T)
2 x harddisk SATAII (200GB + 160GB) – No Raid
Windows XP Pro-SP3 + All latest update

測驗方式 :
1. 將一隻 DVD9用 DVD Shrink 3.2 縮做 DVD5,
2. 同一隻 DVD9用 WinAVI 9壓做 AVI 片

原片 : Saving Private Ryan DVD (7.8 GB)  

為了唔想因 DVD-rom 既讀取速度而影響測試結果,所以先將成隻 Saving Private Ryan DVD copy落 harddisk 1, 而由 DVD Shrink/WinAVI 轉出來既片就放入 harddisk 2

結果 :
PC1 : DVD Shrink 3.2 --- 5’50” , CPU loading 100%, 全程 dual core扯盡
            WinAVI 9 ----------- 26’40”, CPU loading 5X % ,但全程 dual core 極唔平均,邊大邊細

PC2 : DVD Shrink 3.2 --- 9’15”, CPU loading 100%, 全程 dual core扯盡
           WinAVI 9 ------------ 44’03”, CPU loading 5X % ,全程 dual core 唔平均,邊大邊細 ,但冇 E7300咁嚴重  ,

總結 :

測試1 -- E7300快 58%,
測試2 -- E7300快 65%
扣除番E7300@2.66比3600+@2.4 主頻快左10%  ,即係話用以上兩個 software計, E7300 比 A64 X 2同頻快大約 ~50%

証實我自己部 3600+ 絕對唔係垃圾,亦唔係蠟鴨,即時打消左原本雙核升級雙核既計劃,反而有D心郁想玩吓四核,唔知有冇用緊 肥龍II 既會員,可以試吓咁上下既 test ,然後 post 成績上來參考吓

3600+ 太慢
我用 5000+ oc to 2.9g
真係唔夠 (因我開始玩壓片)
想玩 4核不過又唔夠水
仲諗遲d上 910 定係即上 710

7300 比 3600+
你有冇計埋價錢的差距

原帖由 samlam1110 於 2009-3-13 09:33 發表
7300 比 3600+
你有冇計埋價錢的差距

咪係, 你比埋7300 同價錢的level 同埋同頻的, 先比較到ma!!  3600+@2.4ghz 差甘遠!
不如找我粒4200+@3.25ghz 比下都好bo! 仲有, AMD 得2g ram, intel 有4gb ram, 都不公平!

原帖由 PowerShot 於 2009-3-13 09:47 發表

咪係, 你比埋7300 同價錢的level 同埋同頻的, 先比較到ma!!  3600+@2.4ghz 差甘遠!
不如找我粒4200+@3.25ghz 比下都好bo! 仲有, AMD 得2g ram, intel 有4gb ram, 都不公平!

的確係, WINAVI都幾食RAM

我都唔係要做同價位比試,公乜嘢平?
我只係搵緊升級之路
而我手上就只有呢兩部雙核機,所以就地取材
最後就發現,而家部機,雙核升雙核係嘥錢
要升就玩四核,所以好想睇吓 PII 既成績
因我塊版可以用AM2+既PII

原帖由 Rally 於 2009-3-13 10:27 發表
我只係搵緊升級之路

有做功課先升級...起碼知道會快幾多效能先升級...如果係加幾百蚊有多~50% 效能我會升....因為上4核就唔只幾百...

同埋你個題目令到d Ching誤會...你打雙核對戰....個個都會以為你會用同級比較...

原帖由 Rally 於 2009-3-13 10:27 發表
我只係搵緊升級之路

其實大把人做哂測試上網搵黎睇下仲好啦
自己比,好難比的.

原帖由 raytsui00 於 2009-3-13 10:43 發表

有做功課先升級...起碼知道會快幾多效能先升級...如果係加幾百蚊有多~50% 效能我會升....因為上4核就唔只幾百...

同埋你個題目令到d Ching誤會...你打雙核對戰....個個都會以為你會用同級比較...

唉, 咪就係囉, 兩部機d spec都列曬出黎, CPU freq唔同又計埋數比較~

DVD9我就無, 不過試過用WINAVI9轉MPEG2 (5G高清) to VOB, config一樣但大家都唔超用PII940係快過3600+足足一倍時間

但3倍價錢換來一倍快感, 睇你覺得值唔值喇 (如果轉片程式唔優化四核我就試過跟本無分別, 不過WINAVI9係OK既)

樓主, 你計錯數喎, 當你扣埋多一倍 ram 既優勢, 兩部機係一樣咁快

總結 :

測試1 -- E7300快 58%,
測試2 -- E7300快 65%
扣除番E7300@2.66比3600+@2.4 主頻快左10%  ,即係話用以上兩個 software計, E7300 比 A64 X 2同頻快大約 ~50%
扣除埋E7300@2.66比3600+@2.4 RAM多100%  ,即係話用以上兩個 software計, E7300 跟 A64 X 2同頻同RAM 係一樣咁快

唔好問點解咁計, 再問就扣埋 cache 同 MB 既分別