揀火牛問題

Core 2 6400
GTS 250
2 x 7200 rpm HDD SATA
2 x 1GB ram
DVD RW
1 x 音效卡
仲有內置card reader

1.要用幾多W既火牛先夠
2.同埋買高D W會唔會晒電d?例如:電腦只用400W但買1000W
3.有cable management 既火牛會唔會慳電d?因為用幾多插幾多
4.同埋我想問dvd rom如果處於唔用狀態,火牛係咪會照樣供電?定係讀緊碟時先供電?
5.Corsair HX系列有冇6-pin 供電?
6.請問邊度有以下既電腦用電源線賣,同埋買果時要注意D乜?例如:輸出果D

1.500W ok
4. 火牛會照樣供電

2.唔會(有d師兄話隻牛最慳電既工作狀態係輸出既一半,即係如果你要用200就買個400既最慳電)
3.唔會
以上係近來睇post得到既答案,只能參考

原帖由 roadwarrior 於 2009-3-22 05:03 發表

i agree, a PSU running at 40-60% loading is usually the most efficient

http: ...

我上網check過我set野80% load要用325w,咁我係咪揀600w火牛會好d

睇個別牛而言,唔一定一半就最慳電既。你都係睇番自己個需要買好喇,600W 牛同 450W 牛差成3舊水,齋計電費既話真係唔知你要玩幾多年先補得番條數。最緊要睇自己需要,有需要至買大牛。

原帖由 neilyeung 於 2009-3-22 16:35 發表

我上網check過我set野80% load要用325w,咁我係咪揀600w火牛會好d

如果只係計錢, 最多係差2%, 即係6W, 160小時 = $1

原帖由 neilyeung 於 2009-3-22 04:35 PM 發表

1. 你呢個list唔係好食電,500W-550W夠有突
2. 同細火數比較,會耗電多少少,但唔會話1000W牛食1000W電咁誇張
3. 唔會
4. 會照供電standby
5. 有埋PCI-e 6+2-pin  http://www.corsair.com/products/hx/default.aspx

另外因為位置既關係,我想問市場上有冇L字型既火牛線賣?同埋買果時要留意D乜,即係輸出輸入果D.定係岩插就用得??
好似下圖咁既L字型