有個RAM Dual Channel 問題想問

1. 單面RAM同雙面RAM 有冇分別? 邊對勁 D ?

每一對DUAL入面2條RAM要一樣牌子, 一樣型號

原帖由 ansonhk2048 於 2009-3-23 04:34 AM 發表
只係CL值唔同多數都夾到, 除非係一對單面RAM同一對雙面RAM就夾唔到!

我正是一對單面同一對雙面
唔解得知成日 hang hang 地la.......

咁我想問:
1. 4條1GB v.s. 2條2GB  ,  邊對會勁 D ? 定係一樣?
2. 單面RAM同雙面RAM 有乜分別??

4條RAM LATENCY會比2條高左少少

原帖由 yeung0_0 於 2009-3-23 10:56 AM 發表
4條RAM LATENCY會比2條高左少少

LATENCY  係...?  

潛伏期

原帖由 yeung0_0 於 2009-3-23 11:03 AM 發表
潛伏期

好定唔好

原帖由 Wanhk 於 2009-3-23 10:53 發表

我正是一對單面同一對雙面
唔解得知成日 hang hang 地la.......

咁我想問:
1. 4條1GB v.s. 2條2GB  ,  邊對會勁 D ? 定係一樣?
2. 單面RAM同雙面RAM 有乜分別??

2.  單面RAM同雙面RAM 有乜分別 :
單面RAM = Single side ( single bank )
  eg : 1 條1GB Single side = 1GB  @ side (bank)
雙面RAM = Double side ( Dual bank )
   eg : 1 條 2GB  Double side = 1GB @ side (bank)

1.  4條1GB v.s. 2條2GB  ,  邊對會勁 D ? 定係一樣?
  4 條 1GB Single side = 1GB  @  side (bank)  x 4
  2 條 2GB  Double side = 1GB  @ side (bank)  x 4
係一樣的

多謝各位高手解答