關於叉電

發現左樣無聊既野 , 可能係我無知 , 我有部 mp4 , 用 usb 叉電 , 我將個usb插一半落去 , 就可以叉電 , 如果插曬入去部電部就會 detect 到部 mp4 , 咁就唔會叉電 , 唔怪之前叉唔到    ,  其實呢樣係咪正常 ? 定係我白癡宜家先知

買隻 usb 火牛喇

原帖由 byleung 於 2009-3-23 22:10 發表
買隻 usb 火牛喇

我都有隻usb 火牛 , 但個 sales 話我隻牛既 a 數唔岩呢部 mp4 用 ?
(隻usb 火牛都係佢之前買俾我既 )

如果插曬usb頭, 電腦detect到mp4, 你再disconnect mp4應該可以充電

原帖由 waiwai2005 於 2009-3-23 23:20 發表
如果插曬usb頭, 電腦detect到mp4, 你再disconnect mp4應該可以充電

disconnect 佐, 咁用什麼充電 ??

原帖由 QCWPP 於 2009-3-23 23:24 發表

disconnect 佐, 咁用什麼充電 ??

disconnect 唔係抆佢出來, 而係係"Safely remove hardware" 度將部mp4移除

原帖由 Inti 於 2009-3-23 23:27 發表

disconnect 唔係抆佢出來, 而係係"Safely remove hardware" 度將部mp4移除

但我試過 right click --> 退出 , 都唔得 , 依然有得 e drive o係度 , 如果 reboot 部機就可以叉電 ...

Not all the USB is 5V ma?
if ampere is not enough is it only longer charging time only?
better than can't charge, did you try ?

原帖由 system22098 於 2009-3-24 00:39 發表
Not all the USB is 5V ma?
if ampere is not enough is it only longer charging time only?
better than can't charge, did you try ?

我冇試過叉 , 如果係個 usb 牛太高 V 數 ( 高過部 mp4) , 就 mp4 會唔會燒 ?