搵一套心水系統(g31+e5200?) 幫下手

想搵個組合for 到我而家部電腦處理緊野既, 唔係想裝部功能超強, 萬能 無敵pc

唔會處理大型3d和睇高清!(或日後希望加卡達成)
唔會超頻!

1.我主要長期run 一定數量程式(10個內), 呢d程式唔係好大型
2.其次用途係上網, 玩下2d 遊戲, 寫軟件同測試軟件 ,聽歌, 上下載(no bt)
3.有時會同時測試一定數量程式(20個內),呢d 程式唔係大型,只係有雖要作同時運行

有時要同時做1,2,3既野就顯得好吃力, 因為而家中電腦只運行1, cpu 使用率已100%
所以我覺得對於多工,  cpu運算, ram 數量方面要足夠...
我仲用緊p4 3.0ge  duel 512x2 ddr
pf使用量有時升到2g以上...

以下係運行 set 1既情況:

cpu

t

sys

以而家情況, 開一個程式大約食60mb~100mb記憶體(由工作管理員所見):

ram

唔知g31 + e5200  4g ram 足唔足夠run我要做既野
(因為我期待緊由p4去到現時既雙核有一大步既提升)

因為始終唔知究竟而家d 多核cpu 效能比 以前p4 3.xg 果d 勁幾多!?
(當然我知要配合其它野先令系統性能有效提升)
用咩來量度? 我睇到d 測試一大堆分數,時間, 等等數字, 對於實際既表現有幾大
幫助始終都要體驗過...

無預算用幾多錢!!!!! 以應負而家既需既前提下,
如果一d 便既組合我已夠用,我返而想 想將部分 錢用來改善以下呢d 野:
穏定性, 功耗, 溫度, 噪音(部機放o係房, 訓覺唔想嘈得過份, p4 就好似洗衣機咁...)

無經驗,我唯有將我既情況講出來俾各位大老幫小弟分柝下用咩 底板 cpu
要配合d 咩咁 ,如果便係最好,
事關就算我o係呢度搵g31既板, 都有一大堆, 假如搵岩合理既組合, 講講用咩型號板 cpu ram最好, 事關我想知各位大哥推薦一d 稳定性好既
唔一定g31, 只要合理for 到我而家就ok.
因為買左返來唔理想 浪費錢可能仲影響心情就事大!

咁有無咩推薦?其它配置?

我建議MB 用Magic-Pro or Asus

原帖由 Scuderia 於 2009-3-24 04:08 發表
我建議MB 用Magic-Pro or Asus

買G31就冇咩所謂啦.......睇代理/保養選擇!

MSI G31

原帖由 imKK 於 2009-3-24 05:35 發表
MSI G31

老老實實, ASUS都係3百幾, 你有乜point叫人買MSI?

Intel DG31PR $365-$390
3 yr warranty, PCI-E, Gigi Lan

MSI=No Way

asus同mp都砌過
asus比較貴, mp manual水皮
各有各好

原帖由 Altezza64 於 2009-3-24 09:47 發表

老老實實, ASUS都係3百幾, 你有乜point叫人買MSI?

MSI五年保。
另外,漢科對ASUS的態度不及MSI。